Les 156 mesures del Govern per accelerar les estructures d'estat

Una unitat antiterrorista dels Mossos, una Constitució o un banc central, entre les prioritats

Q.S.
19 de febrer del 2015
Actualitzat a les 8:42h
El Govern ha encarregat al Consell Assessor per a la Transició Nacional l'aplicació de 165 mesures per accelerar les estructures d'estat. D'aquestes, 106 es plantegen per abans del 15 de juliol. Així es desprèn d'un document que ha difós aquesta nit el programa "8alDia" de Josep Cuní.

Entre les propostes, destaquen les econòmiques, en què es fixen com a mesures urgents el disseny orgànic de l'Agència Tributària i el reclutament d'especialistes en aquesta matèria. També la creació d'un banc central català i un acord amb les principals entitats financeres que permeti la gestió i la recaptació fiscal de l'administració tributària. A més, es planteja estudiar quin volum del deute públic de l'Estat espanyol podria haver d'assumir un hipotètic estat català.

Base fiscal

Pel que fa a la fiscalitat, el document reconeix que “és molt difícil aconseguir una base de dades fiscals pròpia sense la col·laboració de l'Estat espanyol”, i proposa dissenyar una estratègia, una campanya, per obtenir-ne les dades.

Llei electoral i unitat d'informació antiterrorista

Com que a Catalunya no hi ha llei electoral pròpia, el document planteja la creació d'una Sindicatura Electoral perquè en les eleccions del 27 de setembre pugui exercir les funcions d'administració electoral que estableix la llei espanyola. És clau també afavorir la continuïtat a la Unió Europea i el subministrament energètic. Pel que fa a la seguretat, destaca la creació d'una unitat específica dels Mossos d'informació antiterrorista.

Constitució

El document insta també a redactar una Constitució provisional abans del 15 de juliol i planteja reforçar l'acció exterior: no només a través de les diverses delegacions, sinó establint en quins tractats és fonamental que Catalunya s'hi adhereixi. I, en l'àmbit esportiu, com s'ha de demanar la incorporació al Comitè Olímpic Internacional.

Comitè catalanoespanyol

També hi ha actuacions per fer després de les eleccions en cas que hi hagi una majoria sobiranista al Parlament. La desconnexió amb Espanya no es planteja com a traumàtica, i per això es proposa la creació d'un consell anomenat "catalanoespanyol", que defineixi les àrees de cooperació. Es deixa per al pròxim govern la planificació hidràulica del nou estat, la creació d'un document d'identitat català i la constitució de la Seguretat Social catalana.