Ells de dona i elles d'home: 30 anys del món al revés a Torelló

Senyoretes i Homenots és una de les festes de Carnaval més concorregudes d'Osona

Laura Alberch
12 de febrer del 2015
Actualitzat a les 9:37h
Nit de Senyoretes al Carnaval de Terra Endins.
Nit de Senyoretes al Carnaval de Terra Endins. | Adrià Costa

Nit de Senyoretes al Carnaval de Terra Endins. Foto: Adrià Costa

 

GALERIES DE FOTOS: Senyoretes i Homenots

La millor guia dels Carnavals de Catalunya

Les disfresses que marcaran tendència en el Carnaval 2015


Homes vestits de dona, i dones vestides d'home. Senyoretes i Homenots es la festa del món al revés. Prèvia al Carnaval de Torelló, que el diferencia dels altres Carnavals de Catalunya, celebrarà aquest divendres el seu trentè aniversari. Aquesta tradició va començar l'any 1985, quan un grup reduït d'homes va decidir recórrer els carrers de Torelló amb peces de roba femenines per allargar un dia més la celebració del Carnaval. 

A partir d'aquell moment, la festa va anar creixent. Uns anys més tard, es va estrenar una passarel·la, per on desfilen els participants ensenyant els seus models. Durant un temps, Torelló també va tenir un carrer del sexe, semblant al carrer Vermell d'Amsterdam, i es van organitzar espectacles satírics sobre l'actualitat del país, fins que van ser substituïts per una rua pels carrers de Torelló. 

En l'evolució de la festa també cal destacar la incorporació de la dona l'any 2009. Pol Alberca, membre de l'organització, ha explicat que "al principi era una mica estrany i va costar una mica, però ara la participació de les noies està molt consolidada, i cada cop porten disfresses més elaborades".

L'edició d'aquest any tindrà el mateix format que els anteriors -la passarel·la, la rua i una festa final- afegint un espectacle d'entre 5 i 10 minuts, amb la presència del rei Carnestoltes, per commemorar els 30 anys. També s'ha afegit una temàtica: les princeses Disney. "Encara que per la gent que ve de fora pugui semblar una festa estranya, segur que s'ho passaran molt bé. La passarel·la agrada, la rua és molt participativa i és una cosa diferent dels altres Carnavals", ha afirmat Alberca. 
 

Els cartells de Senyoretes i Homenots


Arxivat a