Sant Miquel de Balenyà ja és una Entitat Municipal Descentralitzada

Carles Bartrina es el primer president, provisional, de la junta gestora de l’EMD | Emotiva i lluïda festa al nucli de Seva, amb la participació de totes les entitats

Redacció Osona.com
07 de febrer del 2015
Actualitzat el 08 de febrer a les 7:54h
Carles Bartrina, rebent la vara de president de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà
Carles Bartrina, rebent la vara de president de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà | Adrià Costa

Carles Bartrina, rebent la vara de president de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà. Foto: Adrià Costa


A pocs minuts de la una del migdia d’aquest dissabte 7 de febrer ha quedat constituïda oficialment l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Sant Miquel de Balenyà. Així ho ha constat l’acabat d’escollir president de la junta gestora, Carles Bartrina, que emocionat ha retornat la vara d’alcalde al poble, perquè elegeixi a les urnes el primer president de “Balenyà estació”. El primer “alcalde” de Sant Miquel de Balenyà serà escollit en les properes eleccions municipals del mes de maig. El president Bartrina (UM) ha format junta conjuntament amb els vocals: Núria Alfaro (UM), Mercè Mauri (UM), Lluís Mas (CiU) i David Puig (CiU).

Una EMD és un tipus d'entitat territorial per sota de l'Ajuntament, en aquest cas el de Seva, que es regeix per una junta de veïns, al capdavant de la qual hi ha un president. Aquestes entitats tenen una certa autonomia i poden gestionar alguns temes que només afecten el seu àmbit territorial, com el pressupost o les inversions. Normalment, les EMD corresponen a antics municipis que d'aquesta manera recuperen una part de la seva autonomia perduda, o a nuclis de població de prou entitat dins de municipis extensos amb diverses localitats al seu interior.

L’acte oficial de constitució de l'EMD ha estat encapçalat pel director general d’Administració local, Jordi Souto, que ha elogiat Sant Miquel de Balenyà per l'esperit democràtic i de lluita que si respira i sobretot, ha destacat, per ser “el poble d’Europa amb més entitats i associacions".

Per la seva banda, l’alcalde de Seva, Èric Vila, que no podia contenir les llàgrimes, ha volgut retre un emocionat homenatge als que tant van lluitar i no han pogut veure aquesta anhelada "independència" i als que van engegar el procés de segregació als anys noranta, encapçalats per Josep Mauri.

Tots els tràmits de constitució de l’EMD i de formació de la junta gestora s’han fet a la primera planta del Casal, futura Casa de la Vila del poble, que ha quedat petita pels més de 200 veïns i més d’una vintena d’entitats i associacions que s’hi ha aplegat.
 

Carles Bartrina, en el seu parlament a la constitució de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà Foto: Adrià Costa


També hi ha assistit la regidora territorial de Sant Miquel de Balenyà, Anna Pujols, i els tinents d'alcalde Eduard Botey, Betty Costa i Joan Queral. També el president de l'Associació Catalana d’Entitats Municipals Descentralitzades i president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig Belman; vicepresident primer del Consell Comarcal d’Osona, Manel Romans Sanchez, i la gerent del Consell Comarcal d’Osona, Anna Seijas Vila, entre d’altres.

No hi ha faltat la presència de representants polítics de poblacions properes com els alcaldes del Brull, Ferran Teixidor; Balenyà, Anna Magem; Aiguafreda, Joan Vila; i Sant Martí de Centelles, Josep Antoni Grau.

Els actes de constitució i celebració de l’EMD han començat a les 11 del matí a la plaça de l’Església on, després de la salutació institucional, cadascuna de les 25 entitats i associacions del poble han col·locat una peça en un panell que han acabat configurant el plànol del terme de Sant Miquel de Balenyà.

Seguidament, hi ha hagut les actuacions de la Coral El Gallaret, els Bastoners i dels Gegants del poble. Tot seguit, els assistents seguint el ball "caminat" dels bastoners s’han dirigit cap el Casal on s’ha fet la constitució oficial.

Un cop han finalitzat els parlaments dels vocals de la junta gestora, el president de l’EMD i del director d’Administració Local, s’ha tancat l’acte amb l’himne dels Segadors i s’ha procedit a un aperitiu als jardins del Casal.
 

Cronologia de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà (PDF)


Carles Bartrina, amb els vocals de l’EMD, Núria Alfaro, Mercè Mauri, Lluís Mas i David Puig. Foto: Adrià Costa


Vídeo de l'acte informatiu sobre l'EMD, celebrat a Sant Miquel de balenyà el 17 de juny de 2012.