Centelles, el Voltreganès i Calldetenes posen avui la directa del Carnaval

La rua de Centelles, la segona més multitudinària de la comarca, amb unes 900 persones

Redacció Osona.com
06 de febrer del 2015
Actualitzat el 07 de febrer a les 6:37h
El Carnaval de Centelles
El Carnaval de Centelles | Adrià Costa

El Carnaval arriba de ple a Osona. Aquest dissabte a la tarda comença la gresca i la disbauxa a Centelles, el Voltreganès i Calldetenes, on el Karkamal repeteix horari i concurs de disfresses. El programa del cap de setmana es complementarà amb el mercat de disfresses de segona mà, el diumenge a Roda de Ter.

Les festes de Carnestoltes s’allargaran durant unes setmanes a tota la comarca. El més multitudinari tornarà a ser el Carnaval de Terra Endins de Torelló, que tindrà el seu punt més àlgid al llarg de la propera setmana.

------------------------
La Rua del 35è Carnestoltes de Centelles, amb unes 900 persones
Toni Carrasco, Centelles

La 35a edició del Carnestoltes de Centelles es va encetar el passat diumenge, 1 de febrer, a la 1 del migdia, com és ja tradició, davant de la Capella de Jesús. El nou partit polític PAP (robarem... però avisem) va fer un discurs basat en la sàtira política on no van faltar referències a l'àmbit local, nacional i espanyol. El pregó va anar a càrrec del jove actor centellenc Arnau Casanovas i una colla dels seus amics, entre els quals vam poder veure alguns components del grup musical centellenc Bonobos.

El nou partit es va mofar del PP, de Wert, del pequeño Nicolàs (que havia de fer el pregó, però "ara està massa enfeinat"), de la utilització dels pipicans els dies de festa com a pixadors per als joves, del semàfor de l'institut i com saltar-se'l, de la Festa del Pi, del Palau dels Comtes, de la Fira de la Tòfona, "en la qual no hi ha mai tòfona", de l'actual consistori, que hauria de donar pas a un de nou el proper mes de maig, de que no es pot criticar el Cau de Bruixes, de la censura de l'actual Ajuntament ("els hi vam donar vint folis del pregò i ens n’han tornat només tres"). I també dels corruptes, no se’n va escapar ni un: Millet, Nuñez, Urdangarin, infanta, el Rei i els paons reals centellencs, Pujols. Però la metàfora més bèstia va sorgir quan van dir que si ells governaven "ens passejarem per tot el poble, per estalviar, amb la carreta dels bous de la Festa del Pi que guardarem dins la sala de plens: carreta, bous i fems".

El pregó, que va durar poc més de 15 minuts, va cloure amb el  clàssic comiat televisiu de Quim Masferrer al programa “El Foraster” de TV3: "Gent de Centelles, sou molt bona gent".

L'acte central de la festa serà, no obstant, la gran Rua de Carnaval pels carrers del poble, aquest dissabte 7 de febrer, a partir de dos quarts de set de la tarda, amb sortida de la residència Sant Gabriel. Serà una vegada més la primera rua de la comarca, perquè es fa una setmana abans de la data oficial, i la segona d'Osona pel que fa a la durada, participants, recorregut, premis i nombre de carrosses i comparses.

Segons el tècnic de l'Ajuntament, David Camps, "hi prendran part  unes 17 colles que en total sumaran unes 900 persones, més o menys com cada any; en bona part del mateix poble i amb algunes colles de més de cent participants". En aquesta edició, el Rei del Carnestoltes el portarà l'Esplai Cent Teies. Pel que fa als premis en metàl·lic, està previst repartir un total de quasi bé 5.000 euros en les diverses categories de comparses, carrosses i individuals.

La rua tindrà una durada aproximada de tres hores, si es vol veure sencera, i una llargada mínima d'un quilòmetre. Està previst que acabi sobre dos quarts d’11 de la nit a la plaça Major. El ball de disfresses, gratuït, al pavelló, anirà a càrrec del grup de versions, dels ripollesos Virus, a partir de dos quarts d'1 de la matinada. Un grup que s'ha consolidat en menys de 10 anys amb "versions de clàssics del pop i el rock nacional i internacional però amb un toc Virus", que els fa inconfusibles i únics, segons diuen ells mateixos. A la mitja part del ball es farà públic el veredicte dels guanyadors de la rua.

El cartell del Carnestoltes ha estat dissenyat per l'estudi de publicitat local rendevu.es, que amb una simplicitat i netedat molt ben resolta han sabut jugar perfectament amb colors i símbols del Carnaval (barret de copa i bigoti), que transmeten festa i alegria amb un fons vermell molt adequat  i impactant.

La festa s'acabarà el proper dimecres a la tarda amb l'enterrament de la sardina a la plaça Major.
 

Recull de fotos del Carnestoltes a Osona   


El pregó del Carnaval de Centelles, el passat diumenge. Foto: Toni Carrasco