Prats recorda, 301 anys després, la crema dels Borbons

Un espectacle de llum i foc clourà la commemoració, que comptarà amb la presència de Francesc Homs

Redacció Osona.com
04 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:18h
Cada Santa Àgata, un repic de campanes recorda que Prats de Lluçanès va sobreviure a la primera crema per part de les tropes del borbó Felip V, de les dues que va patir la vila durant el 1714. La commemoració s’iniciarà aquest dijous, 5 de febrer, dia de Santa Àgata, a dos quarts de 12 del matí, amb la cantada de les corrandes de Santa Àgata, escrites pels escolars del poble i una ofrena d’espelmes, decorada pels alumnes de l’Escola Bressol Municipal La Pitota, l’Escola FEDAC Prats i l’Escola Lluçanès. A continuació, hi haurà el tradicional repic de campanes, a càrrec dels escolars del poble i dels pradencs que ho desitgin.

La jornada festiva del dissabte començarà a les 13:30 h, amb el Dinar resilient, a 3 euros, al pavelló municipal, a càrrec d’Oriol Rovira, Julita Solanelles i la Unió de Botiguers i Comerciants. Un àpat basat en la cuina de subsistència que constarà d’un aperitiu de l’època, sopa torrada amb pilotilles, torrada de pa de blat del forment amb allioli de codony i cansalada, coca de Santa Àgata, cervesa commemorativa de Santa Àgata 2015, elaborada per a l’ocasió, vi i aigua. El cantant islandès Halldor Mar serà l’encarregat d’amenitzar la sobretaula amb un concert gratuït de cançons catalanes versionades en anglès del seu disc “Winds”.

A les 16 i a les 17:30 h, a Cal Bach, s’iniciarà el Cercle resilient. Es tracta d’una ruta de microteatre de 1714 pel centre del poble, totalment gratuït, amb escenes escrites i dirigides pel pradenc Sadurní Vergés que van des d’una parella que s’ha de separar per la culpa de la Guerra de Successió a dos germans a la trinxera o a un homenatge als desapareguts ambientat un cop acabada la guerra.

Un espectacle de llum, so, vídeo i foc, organitzat conjuntament per l’Associació Col·lectiu Resiliència, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Prats de Lluçanès clourà la commemoració, a les 19 h a la plaça de l’Església. Seguidament, s’oferirà una recepció a l’Ajuntament, que comptarà amb la presència del conseller de Presidència, Francesc Homs, i diverses autoritats vinculades a la política i la cultura com Rita Marzoa.
 

Programa d’actes