El Lluçanès decidirà si vol ser comarca després de les eleccions municipals

Els alcaldes acorden activar un procés participatiu semblant al 9-N | La consulta podria coincidir amb les eleccions plebiscitàries del 27-S, per tal de facilitar la participació

Pere Pratdesaba
22 de gener del 2015
Actualitzat el 26 de gener a les 20:08h

Veïns del Lluçanès, amb les samarretes reivindicatives de comarca, a la Via Catalana. Foto: Isaac Peraire


El Lluçanès ha reactivat el procés comarcal, que en els últims mesos semblava que s’havia refredat. Els alcaldes han acordat celebrar un procés participatiu per demanar als ciutadans si volen esdevenir una comarca, d’una manera semblant a la que es farà al Moianès i que ja es va fer a Catalunya el 9-N. Aquesta consulta tindrà lloc després de les eleccions municipals de maig de 2015, i podria fins i tot coincidir amb les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, per tal de facilitar la participació.

Així es va decidir en una reunió celebrada el passat dimarts, 20 de gener, amb Marc Prat, secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Departament de Governació de la Generalitat. Des de Governació no fan cap valoració sobre la decisió i simplement es diu que són “respectuosos” amb el que hagin acordat els alcaldes del territori.

Ara, els alcaldes del Lluçanès es tornaran a reunir en els propers mesos per tal de marcar una data definitiva. Els detalls del procés participatiu, com la pregunta, encara no s’han fixat i s’està a l’espera de l’assessorament per part del Departament de Governació.

En tot cas, la intenció passa per no endarrir massa el procés i tenir-ho tot enllestit a finals d’any, tenint en compte que al mig hi haurà unes eleccions al Parlament. Cal recordar que el reconeixement de la comarca del Lluçanès ara es troba en la fase d'aprovació parlamentària ja que ha superat els passos legals que es demanaven en l’anterior llei d’organització territorial. Per tant, el procés participatiu serà el pas previ per a la tramitació del projecte de llei que l’acabi creant de forma definitiva, si així ho consideren els ciutadans.