Manlleu apropa els serveis socials a les persones més grans de 80 anys

Un programa impulsat per la Diputació de Barcelona arriba a 350 ancians

Redacció Osona.com
21 de gener del 2015
Actualitzat el 24 de gener a les 20:29h
L’alcalde de Manlleu, Pere Prat; el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; i el regidor de Gent Gran, Joan Torrentgenerós, han presentat aquest dimarts a Manlleu els resultats del programa "Els serveis socials més a prop", impulsat per la Diputació de Barcelona amb els ajuntaments de la demarcació. Es tracta d’un projecte preventiu basat en les visites a  persones més grans de 80 anys empadronades al municipi per detectar les seves necessitats, prevenir situacions de risc, de vulnerabilitat o d'aïllament social, i informar-les de l'oferta de prestacions, serveis i entitats socials de la població.

Manlleu és la tercera vegada que participa en el programa. S’han entrevistat, en aquesta edició, 350 persones, el 47% homes i el 53% dones, amb una mitjana d’edat de 83,7 anys. Un 15% de les persones entrevistades viuen soles i un 84% mantenen un contacte diari amb els familiars.

Un 55% de les persones creu que la seva salut és bona o molt bona. En els homes aquest percentatge arriba al 58% mentre que baixa al 53% en el cas de les dones. Tot i així, el 24% de les persones ha caigut algun cop en els darrers sis mesos, el 18% dels homes i el 28% de les dones. El 53% té por a patir una caiguda.

D’una banda, un 40% necessita suport per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. El suport prové majoritàriament de la  parella i de la filla. En el 85% dels casos, els cuidadors viuen en el mateix domicili i donen aquest suport diàriament. El recurs preferit en un 73% dels casos és seguir vivint a casa amb atenció i cures.
D’altra banda, un 17% atén amb regularitat a alguna persona gran, un 10% a infants/menors i un 1.5% a alguna persona amb discapacitat. En el 66% dels casos aquesta atenció és diària.

En relació a l'habitatge, un 12% considera que s'haurien de fer petits arranjaments per millorar la mobilitat i l'accessibilitat.

La majoria coneixen els recursos que els ofereix el municipi. Els més coneguts són el Casal (89%), la teleassistència (78%) i el centre de dia (77%)

Les persones entrevistades han estat persones de més de 80 anys que mai s’havien adreçat als serveis socials i que a partir d’ara rebran un seguiment des dels serveis socials; urgent en el 1% dels casos, a curt termini un 7%, i a mig termini un 93%.

Al llarg de les cinc edicions anteriors del programa "Més a prop" al conjunt de la demarcació de Barcelona, hi han participat més de 150 ajuntaments i s'han arribat a fer més de 22.000 entrevistes.
 

Més informació del programa (PDF)

Arxivat a