Saps per què aquest dilluns és el dia més trist de l'any?

Variants d'una fórmula matemàtica

Nació Digital
19 de gener del 2015
Actualitzat a les 12:55h


Aquest dilluns, 19 de gener, és el dia més trist de l’any o el també anomenat blue monday. Aquest dia rep aquest nom gràcies a una fórmula matemàtica que té en compte variables com el fet que s’hagi acabat el Nadal, l'arribada del fred i que la pujada de gener por allargar-se fins a mitjans de febrer.

El blue monday s’identifica per primera vegada al 2005 amb una fórmula ideada per l’investigador de la Universitat de Cardiff i expert en motivació Cliff Arnal, que va arribar a aquesta conclusió després d’estudiar les variables del clima, l’escassa liquiditat per pagar els deutes i la decepció de no complir els propòsits de l’any nou, va afirmar que es produeix el tercer dilluns de gener de cada any. 

Tot i viure en una zona amb moltes hores de sol a l’any, un dels factors que afecten l’estat anímic de les persones és el fet de tenir les nits més llargues i les setmanes de vent, fred, pluja i neu que predominen a l’hivern.

La psicòloga de l’esport i la salut Patricia Ramírez explica que “emocions com la tristesa o l’ansietat sorgeixen quan les persones se senten davant d’una amenaça”, com per exemple afrontar el pagament de les compres que s’han fet per Nadal.