Josep Ramisa, condemnat a presó per un abocament de purins a Oristà

L’industrial, propietari de la granja El Soler, va desprendre’s el 2010 de més de 450.000 litres de purins, que van arribar a la riera Gavarresa | L’encarregat de l’explotació també és condemnat

Redacció Osona.com
10 de gener del 2015
Actualitzat el 13 de gener a les 18:18h

L'escuma a la riera de la Gavarresa, el març de 2010. Foto: ACN

El Jutjat Penal núm.1 de Manresa ha condemnat Jaume Puigdesens i Josep Ramisa a tres i cinc mesos de presó respectivament per un abocament de purins a la granja El Soler d'Oristà que va tenir lloc el 2010 i que va afectar la riera Gavarresa. El Soler és una de les macrogranges del Lluçanès, amb capacitat per a 1.500 truges i més de 2.000 garrins, i genera gairebé 9.000 metres cúbics de purins anuals. Jaume Puigdesens és l’encarregat de l'explotació i Josep Ramisa, el propietari de la granja i persona rellevant de la indústria ramadera, càrnia i alimentària d’Osona i de Catalunya.

El 14 de març de 2010, una patrulla d'Agents Rurals d'Osona va detectar un abocament de purins a la riera Gavarresa, al terme municipal d'Oristà. Els agents van veure que la riera arrossegava escuma i desprenia pudor de purins al seu pas per Oristà. Seguidament, van recórrer sis quilòmetres aigües amunt fins que van arribar a la granja de porcí i boví esmentada, ubicada en al paratge del Torrent del Soler. En aquesta explotació, els agents van comprovar que una de les quatre basses d'acumulació de dejeccions ramaderes de la granja havia estat buidada recentment.
 

La bassa de purins, buida, el març de 2010. Foto: ACN

La sentència considera provat que els dos condemnats, “de mutu acord”, van decidir desprendre’s d’una gran quantitat de purins, “entre 450.000 i 675.000 litres”, que es van abocar en una gran bassa que tenia la boca de desguàs a pocs metres del torrent del Magre, afluent de la riera Gavarresa.

Per tot plegat, Ramisa i Puigdesens han estat condemnats a presó i a una multa de 1.800 i 720 euros respectivament. Com que no tenen antecedents penals, no hauran d’ingressar a la garjola i la pena se substituirà per una multa addicional de 3.000 i 1.080 euros respectivament. A més, tos dos han estat inhabilitats durant el termini de sis mesos per exercir en qualsevol ofici o professió que suposi dejeccions ramaderes.

Qui ja s’ha pronunciat sobre la resolució judicial ha estat el Grup de Defensa del Ter, que és qui l’ha feta pública: “Malauradament, sentències com aquesta són un oasi en el desert de permissivitat per part de les administracions. La qual cosa comporta que els nostres aqüífers continuïn contaminats i s'estengui la taca”. I l’entitat ecologista afegeix: “Aquestes actituds tenen lloc en un context de concentració de la ramaderia porcina industrial, amb un excés de porcs (i de purins en conseqüència) respecte el territori agrari disponible; amb Osona al capdavant de les comarques amb excedent de purins. El recent tancament de les plantes de purins encara ha posat més en evidència una situació insostenible i que ens temem que es pot agreujar en un futur”.

Per al GDT, la solució passa per la reducció de la cabana porcina fins a uns nivells d'equilibri amb el territori. I alhora cal que es recolzi la diversificació de la pagesia i es treballi per la conversió del sector a models que no siguin agressius amb el medi. “El fruit de tot això ha de ser una pagesia menys vulnerable, menys vinculada a la gran indústria i  lligada al seu entorn”, apunta.
 

Un agent rural, prenent mostres a la riera, el març de 2010. Foto: ACN