Els 10 consells de l'odontòleg per als àpats d'aquest Nadal

El doctor Esteban Padullés-Roig explica estratègies dentals per superar amb èxit els àpats festius

Esteban Padullés-Roig
21 de desembre del 2014
Actualitzat el 22 de desembre a les 8:52h
Els torrons, el marisc, els dolços..., uns riscos per Nadal
Els torrons, el marisc, els dolços..., uns riscos per Nadal | Adrià Costa

Els torrons, el marisc, els dolços..., tot un seguit de riscos que cal tenir en compte de cara al Nadal. Foto: Adrià Costa


Durant les festes nadalenques, tots som conscients que la línia acostuma a veure's perjudicada. El que molts no pensen és que les dents també tenen tot un seguit de riscos que han d'esquivar. No només augmenten els dinars i sopars festius sovint excessius, sinó que també mengem més productes rics en sucres i, en alguns casos, molt durs per a les dents. Curiosament, segons els experts, el nombre de consultes al dentista augmenta després de les festes de Nadal i Reis.

Tot i que la clau per gaudir d’una bona salut bucal passa necessàriament per mantenir una bona higiene i visitar el dentista amb regularitat, també hi ha tot un seguit de precaucions i cures diàries que ajuden a mantenir-la.

Per a gaudir d’un Nadal sense estrès i sense problemes bucals, heus aquí uns senzills consells:

1) El primer i més important: no saltar-se els hàbits d’higiene diària de la boca. Quan menges o beus, el pH bucal disminueix i triga un temps fins que torna a la normalitat. El pH àcid desmineralitza i debilita la superfície de la dent, cosa que ens fa més propensos a la càries. La higiene dental és fonamental per reduir el nombre de bacteris que acostumen a acumular-se a l’interior de la boca, i les restes d’aliment que utilitzen els bacteris per a la seva supervivència i que són els que augmenten l’acidesa a la boca, que és la que provoca la càries.

El raspallat i la seda dental són els grans aliats per a mantenir una correcta higiene dental. Raspallar-se les dents immediatament després de menjar és un dels errors més estesos. Per la desmineralització que es produeix sobre la superfície de l’esmalt, sobretot depenent del tipus d’aliments (fruites àcides, begudes carbonatades...), si raspallem immediatament després de menjar, afavorim el desgast. Per això, el millor és raspallar-se després de 30 minuts. Durant aquesta estona, la saliva de la nostra boca farà que disminueixi el nivell d’acidesa i podrem raspallar les dents sense risc. La seda dental ajuda a eliminar les restes de menjar que s’acumulen entre les dents, i que no és possible eliminar amb el raspall. No hem d’utilitzar els escuradents,  ja que poden lesionar les genives. Esbandir la boca amb aigua o amb un col·lutori sense alcohol és un bon mètode que farà que els nivells de pH se situïn dins de la normalitat, tot i que no elimina totes les restes d’aliments.

2) Si no pots utilitzar el teu raspall després d'un àpat, és aconsellable mastegar xiclet sense sucre, o amb probiòtics. Mastegar-lo exerceix un efecte d’arrossegament de les restes d’aliment i bacteris, i afavoreix la producció de saliva, la qual cosa genera un efecte protector sobre les dents neutralitzant l’acidesa.

3) Fer un bon ús de les dents per evitar-ne el deteriorament. Així, per exemple, es tracta d’evitar els aliments excessivament durs, sobretot en pacients amb malaltia periodental o que portin ortodòncia. El torró dur, per exemple, està a la llista dels que poden posar en risc la integritat de les nostres dents.

4) Trencar el marisc amb les dents, no només pot fracturar-ne una, sinó que alguna de les estelles pot produir-te una ferida a les genives i provocar una infecció.

5) Compte amb els dolços. Les llaminadures enganxoses i toves tenen una gran quantitat de sucre, i són difícils d’eliminar de la superfície de les dents, a més a més que tendeixen a romandre a les foses dels molars i entre les dents, produint més placa. I les dures poden provocar fractures. Encara que els productes light o sense sucre són més aconsellables que la resta, també hem d’anar-hi amb compte, doncs és possible que continguin fructosa, glucosa o altres tipus de sucres que també són perjudicials per a les dents.

6) Per la seva composició majoritàriament d'ametlles, mel, clara d’ou i un baix percentatge de sucre, és aconsellable el torró dur al tou o el de xocolata. Però si no ets capaç de resistir-te al torró de xocolata, opta per la versió de xocolata negra al 70%, ja que té propietats antioxidants i cardioprotectores.

7) Limita la quantitat de vegades al dia que ingereixes aliments. Menjar "entre hores", manté l’acidesa de la boca, i per tant afavoreix l’aparició de càries. Si ets dels que menja 5-6 vegades al dia, la recomanació habitual de raspallar-se després de cada àpat por ser perjudicial per a les teves dents. Raspalla’t després de l'àpat principal i abans d’anar a dormir.

8) L'oli d’oliva és un bon aliat de la salut dental. Si no podem resistir-nos als excessos alimentaris, millor incloure al menú receptes amb oli d'oliva, ja que crea una pel·lícula que protegeix del desgast i la càries.

9) Les begudes alcohòliques tampoc ajuden. El vi blanc, el cava i les begudes carbonatades són més agressives per a l’esmalt que el vi negre.

10) Acabar els àpats amb un iogurt o formatge ajudarà a protegir les nostres dents. El formatge aporta més beneficis que d'altres làctics. D'una banda, la boca produeix més saliva, rica en propietats bactericides. De l'altra, els components del formatge s'adhereixen a les dents, protegint-los de la càries.


--

El doctor Esteban Padullés-Roig és especialista en Implantologia Oral, i membre de la Societat Espanyola de Làser Mèdic Quirúrgic (SELM), la Pierre Fouchard Academy, l'Acadèmia Internacional d'Implantologia i Periodòncia (AIIP) i el Cercle Odontològic de Barcelona, entre d'altres. És membre també de Saluspot.