Els Deixebles volen reunir 2.000 firmes per poder fer la consulta del dia festiu a Torelló

L’entitat planteja canviar el dilluns de Rocaprevera pel divendres del Carnaval de Terra Endins

Redacció Osona.com
18 de desembre del 2014
Actualitzat a les 18:39h

Membres dels Deixebles de Sant Feliu, a la presentació de la proposta. Foto: Deixebles de Sant Feliu


Tal com ja va avançar aquest diari, l’Associació Cultural Deixebles de Sant Feliu vol instar l’Ajuntament de Torelló a convocar una consulta popular i vinculant perquè els habitants del municipi majors de 16 anys puguin escollir quina ha de ser una de les dues festes locals. Acceptant el dia 1 d’agost com a festiu degut al patronatge local de Sant Feliu, l’entitat planteja que la ciutadania decideixi al respecte de si el segon festiu ha de continuar sent el dilluns de Rocaprevera, o bé es pot substituir pel divendres del Carnaval de Terra Endins.

L’associació, que ha explicat els detalls en una roda de premsa, constata que a Torelló existeix un important debat entre les dues dates mencionades, tal com demostren iniciatives anteriors a aquesta -la més representativa, la de “Per Carnaval, festa local” que va sorgir l’any 2007-. “En tant que és un assumpte que afecta un dels actius principals del nostre poble, el Carnaval de Terra Endins, i una de les festes tradicionals del municipi, l’Aplec de Rocaprevera, l’entitat creu que l’elecció de la festa local és un tema de suficient rellevància com per merèixer ser consultat als torellonencs”, argumenten els Deixebles. La decisió de reimpulsar aquest debat entre les dues festivitats es va acordar en una assemblea de l’associació celebrada el mes de maig d’aquest mateix 2014.

D’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Torelló, l’entitat iniciarà de forma imminent la recollida de les 2.000 signatures necessàries perquè aquesta qüestió es debati al ple municipal. Durant aquest Nadal, l'Associació Cultural Deixebles de Sant Feliu serà a diverses activitats del municipi, com ara la cavalcada Reial o algunes sessions d’Els Pastorets. A més, també es podrà signar en diversos comerços i establiments del poble.

Pel que fa als aspectes formals i logístics de la consulta, l’entitat planteja que la pregunta sigui clara: “Quin dia vol que sigui festa a Torelló?”, així com les opcions a respondre: “Divendres de Carnaval” i “Dilluns de Rocaprevera”. Pel que fa a la data, l’associació proposa que la consulta se celebri el 24 de maig del proper 2015, coincidint amb les eleccions municipals, per tal d’estalviar costos econòmics a l’Ajuntament i d’aconseguir una major participació. Tot i això, l’entitat està oberta al diàleg en aquests aspectes, sempre i quan la consulta es convoqui durant l’any 2015 per tal que la decisió majoritària es pugui aplicar a partir del 2016.

En aquest sentit, durant les darreres setmanes, l’associació s’ha reunit amb l’alcalde, Santi Vivet, i alguns membres de l’equip de govern, entitats implicades com ara PIOC, responsables de l’organització de l’Aplec de Rocaprevera o altres actors com el Consell Escolar Municipal i la Xarxa de debat educatiu de Torelló. En aquest punt, cal remarcar que cap d’aquests col·lectius s’ha mostrat contrari a la celebració de la consulta plantejada.
Arxivat a