Marcel Muñoz presenta un ERO per acomiadar 82 treballadors

Els sindicats reclamen a l’empresa i a Esfosa que concretin les possibles recol·locacions

Pere Pratdesaba
13 de desembre del 2014
Actualitzat el 16 de desembre a les 9:17h

Els treballadors de Marcel Muñoz, el dissabte passat a les portes d'Esfosa. Foto: Jose M. Gutiérrez


L'empresa càrnia Marcel Muñoz de Taradell, tal com ja s’havia anunciat, ha presentat aquest divendres un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per extinció de contracte que afectarà 82 treballadors, que seran acomiadats. Aquest mateix divendres, hi ha hagut dues trobades, l’assemblea de treballadors i el comitè d’empresa amb la direcció de la mateixa, per tal de fixar un calendari de negociacions. Els treballadors i els sindicats confien que se’ls pugui recol·locar, ja sigui a Esfosa mateix o en alguna de les empreses accionistes d’Esfosa.

Marcel Muñoz té subscrit amb Esfosa, des de fa 23 anys, un contracte per a l’elaboració de tripes de l’escorxador (que es fan a dins mateix de l’escorxador), renovable d’any en any. Esfosa ha decidit rescindir aquest contracte a partir del 31 de gener i donar el servei a una altra empresa, de la que encara no ha transcendit el nom, la qual cosa suposa que Marcel Muñoz no tindrà feina per a aquests treballadors i els haurà d’acomiadar, a través d’aquest ERO. Els sindicats consideren que tot és una estratègia per donar el servei a una de les anomenades falses cooperatives, amb unes condicions laborals més precàries.

Els treballadors van fer una manifestació el passat dissabte per tal de defensar els seus llocs de treball. La protesta va finalitzar a Casa Tarradellas, a Gurb, empresa que té part de l’accionariat d’Esfosa, a través de Grup Baucells Alimentació, i a la direcció de la qual els treballadors acusen d'haver decidit la liquidació del contracte amb Marcel Muñoz  que ha desencadenat el seu acomiadament. A la concentració també es va decidir iniciar una vaga, que finalment no es va portar a terme perquè, segons la direcció de Marcel Muñoz, es va arribar a un principi d’acord amb Esfosa per tal de recol·locar els treballadors. Aquest acord, però, no està escrit i no queda clar en quines condicions es podria fer efectiu.

Els sindicats han demanat a Marcel Muñoz que convoqui una reunió a tres bandes, amb la direcció d’Esfosa, per tal de negociar aquesta recol·locació, que s’hauria de concretar amb les mateixes condicions laborals i el mateix sou. També es demana que tot es faci per escrit. Si les negociacions no avancen en aquest sentit, els sindicats han alertat que hi podrien haver noves mobilitzacions.