La inversió de la Generalitat a Osona continua baixant sensiblement

Els pressupostos del 2015 suposaran una injecció de 9,1 milions d’euros | Les principals partides es destinen al Consorci Hospitalari, l’accés a l’Eix a Sant Julià i l'enderroc dels pisos de Can Garcia

Pere Pratdesaba
05 de desembre del 2014
Actualitzat el 09 de desembre a les 14:28h
Els pisos de Can Garcia de Manlleu
Els pisos de Can Garcia de Manlleu | Adrià Costa

Els pisos de Can Garcia s'enderrocaran. Foto: Adrià Costa


El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha presentat el projecte de pressupostos pel 2015. Uns números que preveuen mantenir el nivell de despesa del 2014, i on es recupera la paga extra dels treballadors públics i la jornada complerta i retribució dels interins.

En el cas d’Osona, aquests pressupostos suposen 18 actuacions i una inversió directa de 9.164.636 euros, una xifra sensiblement inferior a la dels pressupostos del 2014, quan es van injectar a la comarca un total de 9.904.953 euros. O sigui, una retallada de més de 700.000 euros, que significa una reducció del 7,4%. Aquesta dada és més dràstica si la comparem amb anys anteriors, ja que la inversió a Osona no ha parat de caure en picat des de l’any 2010, quan es va assolir la xifra de 39 milions d'euros.

Les principals inversions a Osona es tornen a situar al Consorci Hospitalari de Vic, amb gairebé 3,6 milions d’euros, que es distribuiran de la següent manera: una partida d’un milió d’euros dedicada a la construcció d’un edifici de rehabilitació integral i quatre partides adreçades a l’Hospital Universitari de Vic, per compra de maquinària (990.000 euros), mobiliari i estris (550.000), equips de procés de dades (650.000) i aplicacions informàtiques (350.000).

Una altra partida important la trobem a la nova connexió a l’Eix Transversal d’accés al polígon la Quintana de Sant Julià de Vilatorta, que suposarà una inversió d’3,3 milions d’euros. A Manlleu, els pressupostos del 2015 només contemplen una partida dedicada a l’enderroc dels pisos de Can Garcia, que puja 652.000 euros. A poblacions com Tona, Centelles, Torelló o Taradell no hi ha prevista cap inversió.

En l’apartat d’infraestructures, la partida més gran és destina al manteniment de carreteres del parc de Vic, amb 534.000 euros. També es contemplen les obres de la C-154 (la carretera que travessa el Lluçanès i que uneix l’Eix Transversal i l’Eix del Llobregat), en el tram entre Olost i Olvan, amb una quantitat de 452.000 euros.

Pressupostos sense suport garantit

Els números que ha presentat el conseller d’Economia, a hores d’ara, encara no acaben de quadrar: manquen 2.500 milions d'euros que depenen de la voluntat de l'Estat i tampoc tenen el suport parlamentari garantit. De fet, ERC ha retirat el suport al Govern i la resta de partits de l'oposició ja han anunciat que no tenen intenció de votar-los.

Per altra banda, l'escenari d'un possible avançament electoral també pot afectar a la possibilitat que s'acabin aprovant.

 

Partides del pressupost 2015 destinades a Osona (PDF)

Arxivat a