La llevantada remet després de deixar entre 95 i 225 litres

El rescat de dues persones al torrent de Gallifa i la recuperació d’un cotxe de Manlleu, incidents més importants d’un episodi que ja té les hores comptades

El riu Ter, a Roda, aquest diumenge
El riu Ter, a Roda, aquest diumenge | Adrià Costa
Redacció Osona.com
01 de desembre del 2014
Actualitzat a la 13:28h

El riu Gurri al pas per Roda de Ter, aquest diumenge al migdia. Foto: Josep M. Montaner


La llevantada ja és història. Aquesta pertorbació de llibre ha complert els pronòstics i ha acabat deixant entre 95 i 225 litres a Osona. La treva que es va produir a partir de la mitjanit de dissabte i que es va allargar fins a primera hora de diumenge va permetre que els cabals del Ter baixessin després d'arribar a límits preocupants a llocs com Roda de Ter o Manlleu. A Ripoll, per exemple, el riu va fregar els 500 metres cúbics per segon, cent vegades més que l'habitual. Aquest matí el nivell continua baixant i se situa a l'entorn dels 220 metres cúbics després que les precipitacions d'ahir el fessin repuntar. El pantà de Sau s’ha hagut de desembassar durant aquest cap de setmana a causa de l’elevada quantitat d’aigua que anava entrant, amb puntes de 700m3 per segon.

Les abundants precipitacions no han causat incidències importants a Osona. Les crescudes dels rius han provocat petites inundacions en algunes lleres i alguns camps adjacents. Els Bombers de la Generalitat han hagut d’efectuar sortides per diverses raons, entre les que destaquen el rescat de dues persones que havien quedat tancades a causa de l’aigua a dins del cotxe, al costat del torrent de Gallifa a les Masies de Voltregà, i la recuperació d’un vehicle a la zona del pou de la Barraca a Manlleu, després de ser arrossegat pel corrent d’aigua. També s'ha hagut de tallar el pont de la Coromina a Torelló i el camí Vora Ter.

Tot i que l’episodi té les hores comptades, des de Protecció Civil s'ha recomanat de no abaixar la guàrdia, i mantenir-se vigilants entorn les lleres dels rius i rieres, i circular amb molta cura pel risc de trobar arbres o grans tolls d'aigua a la ruta.

Més de 200 litres acumulats a Viladrau

L'episodi de pluja que es va iniciar dijous al vespre s'ha tancat amb més de 200 litres acumulats en algun punt elevat, com Viladrau, amb 224. A la resta de la comarca, els registres s’han situat entre els 95 i els 125 litres: Vic (124), Montesquiu (119), Muntanyola (96) i Perafita (94), segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

La cota de neu al Pirineu, en general, ha estat més elevada del previst. Malgrat que puntualment ha baixat a 2.100-2.200 en molts moments ha pujat fins a 2.300-2.400 metres, fet que encara ha contribuït a augmentar més els cabals del rius i rieres.

Aquest dilluns el temps no acabarà de fer net i no es descarten quatre gotes al llarg de la jornada. El temps millorarà a mesura que avanci la setmana amb unes temperatures que aniran a la baixa i acabaran pràcticament amb fred prehivernal.

Dades d'interès
- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Tavèrnoles
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA )
 

El riu Gurri al pas per Roda de Ter. Foto: Josep Maria Montaner

 

El riu Ter al pas per Roda. Foto: Josep Maria Montaner


El riu Ter, a Roda, a les 10 del matí d'avui diumenge. Foto: Adrià Costa.

El cabal del Ter a Ripoll s'ha multiplicat per 60. Foto: Arnau Urgell