Agricultura destina 3,3 milions d'euros en ajuts per canviar la gestió dels purins

Oberta la convocatòria per sol·licitar les subvencions, que ajudaran a pal·liar l’efecte del tancament de les plantes | Unió de Pagesos celebra la iniciativa però lamenta el retard

Redacció Osona.com
25 de novembre del 2014
Actualitzat el 26 de novembre a les 19:46h

Un camp de Malla. Foto d'arxiu: Adrià Costa


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha obert  la convocatòria per sol·licitar ajudes a la gestió immediata dels purins que es destinaven a les plantes d’assecatge abans del seu tancament. El pressupost total d’aquestes subvencions puja 3.374.334 euros, que provenen del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). Així consta en l’Ordre del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), publicada el passat divendres.

La retallada de la subvenció a les plantes de purins per part del govern espanyol ha fet inviable la seva continuïtat i les ha abocat al tancament definitiu. Això afecta més de 480 explotacions porcines a Catalunya que gestionaven els seus excedents en les sis plantes que hi havia al territori (una a Alcarràs, dues a Juneda, una a Miralcamp, i dues a Osona, a l’Esquirol-Santa Maria de Corcó i a les Masies de Voltregà). Ara, els ramaders que portaven el purí de les seves explotacions a aquestes plantes hauran de canviar el seu sistema de gestió.

En aquest marc, els ramaders podran sol·licitar ajudes per a la subvenció d’una part del cost del transport en funció de la distància a la que es puguin transportar els purins, o bé per a la creació d’infraestructures de gestió dels purins i instal·lació de sistemes de tractament o d’emmagatzematge, així com per a l’adquisició d’equips d’aplicació localitzada dels purins i d’equips de mesura directa dels nutrients.
 
El termini per a la presentació de sol·licituds és d’un mes, que computa des del passat divendres. Les resolucions s’emetran en el termini màxim de tres mesos a comptar des de la data de finalització de la presentació de sol·licituds.

“El DAAM posa a disposició dels ramaders unes ajudes encaminades a donar compliment al que es preveu en el Pla de la fertilització i la gestió de les dejeccions ramaderes de Catalunya, especialment pel que fa a l’aplicació d’una nova gestió dels purins per fer front a nous reptes i ajudar a què un sector tan fonamental en l’economia catalana com és el del porcí afronti el futur amb garanties”, diuen des de la conselleria.

Un increment de costos

Unió de Pagesos ha celebrat la convocatòria d’ajuts per a la gestió de purins però lamenta l’excessiu retard en la seva publicació, ja que suposarà un increment de costos per al ramader. El sindicat considera que aquestes subvencions permetran fer les inversions necessàries als ramaders de porcí per tal d’adaptar-se a la nova situació i posar en marxa una nova gestió per al tractament de purins després del tancament de les plantes d’assecatge.

Tot i això, lamenta el tancament definitiu de les sis plantes que hi havia a Catalunya com a conseqüència de la reducció d’ajudes a les primes d’electricitat, i el fet que el Govern estatal no hagués acceptat la moratòria proposada pel sindicat per tal que els ramaders haguessin pogut fer l’adaptació amb més temps. Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que sigui conscient de les dificultats i de l’esforç del sector per a la implantació de les noves eines de gestió davant el tancament sobtat de les plantes d’assecatge.