El Museu Episcopal de Vic presenta avui la nadala d'aquest any

L'obra escollida és el retaule d'advocació franciscana del convent de Santa Clara

La nadala d'enguany
La nadala d'enguany | MEV
Redacció Osona.com
27 de novembre del 2014
Actualitzat a les 7:57h

El Museu Episcopal de Vic (MEV) presentarà aquests dijous, 27 de novembre, a les set de la tarda la seva nadala d'enguany. La iniciativa d'editar anualment una targeta de felicitació l'impulsen conjuntament els Amics dels Museus d’Osona i el mateix MEV.

L'obra escollida per a la nadala d'aquest any és el retaule d'advocació franciscana, provinent del convent de Santa Clara de Vic, de Lluís Borrassà. Cèsar Favà, de l’àrea de medieval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, farà una conferència sobre aquesta peça durant l'acte. Després de la xerrada, els alumnes de l'Escola de Música de Vic oferiran un petit concert als assistents.

Segons s'explica el web del centre, la peça triada per a la nadala d'enguany es considera una de les obres mestres de la pintura europea del primer gòtic internacional. El retaule el va adquirir per al futur museu el bisbe Morgades l'any 1889 amb motiu de l'enderrocament de l'església del convent de Santa Clara Vella de Vic quan es va procedir a l'obertura de la nova rambla de la ciutat. Es conserva el document de l'època final del retaule, amb data del 27 de juliol de l'any 1415.

Al centre del retaule, a sota del cimal amb el Calvari, s'hi pot veure l'escena de sant Francesc, entronitzat amb la ferida oberta, lliurant la Regla a santa Clara i als frares, instituint els tres ordres franciscans. A sota, hi ha la taula dedicada a la triple advocació del retaule amb les figures de sant Miquel Arcàngel, la Mare de Déu de l'Esperança i santa Clara. La nadala d'aquest any mostra un fragment d’aquest retaule amb la figura de la Mare de Déu de l’Esperança.
Arxivat a