Josep Ricart mostra la tècnica del tremp d'ou que usaven els pintors romànics

El Museu Episcopal de Vic acull una concorreguda sessió amb l’artista vigatà

El pintor Josep Ricart, al Museu Episcopal de Vic
El pintor Josep Ricart, al Museu Episcopal de Vic | MEV
Redacció Osona.com
21 de novembre del 2014
Actualitzat el 22 de novembre a les 17:09h

El pintor Josep Ricart va fer aquest dimecres, 19 de novembre, al Museu Episcopal de Vic (MEV) una demostració en directe de com s'aplica en la pintura contemporània la tècnica del tremp d'ou. Aquesta tècnica ja l'utilitzaven els pintors del període romànic i alguns pintors d'avui encara l'usen de manera puntual.

La sala on es va realitzar l'activitat es va omplir de persones interessades que van intercanviar impressions i dubtes amb l'artista. Aquesta activitat estava inclosa dins de l'exposició "Pintar fa mil anys. Els colors del romànic", que s'acosta als materials i tècniques que utilitzaven els pintors medievals i que es pot visitar fins al 14 de desembre al MEV.

Ricart va fer tot el procés de preparació per tal de poder realitzar una pintura sobre taula. La conservadora del MEV i comissaria de l'exposició “Pintar fa mil anys”, Judit Verdaguer, va assegurar que el procés és “molt similar” a com la utilitzaven els pintors del romànic i que ha quedat recollit en alguns receptaris medievals.

Actualment, el tremp d'ou s'utilitza en algunes obres “per aconseguir algunes textures” però és una tècnica poc emprada perquè requereix “preparatius” que es poden aconseguir “comprant-los en qualsevol botiga de pintura”, segons Verdaguer. Tot i això, Ricart segueix utilitzant la tècnica per aconseguir determinades textures. Una de les obres que es pot veure a l’exposició que Ricart té actualment a la sala El Carme de Vic s'ha creat utilitzant el tremp d'ou. Aquesta exposició es pot veure fins al 29 de novembre.

El rovell d'ou té la propietat d'assecar-se de pressa i adherir-se fermament. La pintura al tremp era tradicionalment preparada amb pigments polvoritzats amb un morter de mà sec i rovell d'ou (que fa d'agent aglutinant principal o medi). Per l'ús d'aquesta tècnica també s'usaven altres materials com mel, aigua o alguna varietat de coles vegetals. El seu ús va ser reemplaçat per la pintura a l'oli.
Arxivat a