La Cambra distingeix Ràdio Carrera, Proquimia, Intorex, Fussimanya i CEES

L'exconseller Antoni Castells va descriure els possibles escenaris econòmics d'una Catalunya independent | El Dia de la Cambra Osona va aplegar personalitats econòmiques i polítiques de la comarca

Foto de família dels guardonats
Foto de família dels guardonats | Adrià Costa
Redacció
13 de novembre del 2014
Actualitzat a les 17:49h

Fototgrafia dels premiats al Dia de la Cambra de Comerç a Osona. Foto: Adrià Costa


La Cambra de Comerç de Barcelona a través de la seva delegació a Osona va entregar ahir, 12 de novembre, els guardons a les empreses més destacades de l'any 2014, aprofitant la celebració del Dia de la Cambra. Les companyies osonenques guardonades van ser Ràdio Carrera, Proquimia, Intorex, Fussimanya i el Centre d’Estudis el Seminari (CEES).

La trobada va aplegar més de 200 persones, entre les quals s'hi trobaven diverses personalitats polítiques, econòmiques i socials d'arreu de la comarca. Entre aquestes autoritats va destacar la presència del president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i del president de la delegació de la Cambra a Osona, Josep Pujadas. 

En l'acte també hi va participar l'exconseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, que va fer una xerrada en clau política sobre els possibles escenaris econòmics que es podrien donar en una Catalunya independent.  

Empreses premiades

Intorex, guardonada en la categoria d'empreses industrials

La companyia va ser fundada el 1982 a Torelló com a continuació de la firma Bardolet, fabricant de màquines per a la fusta des de l’any 1931 i especialitzada en maquinària per a la torneria. Uns anys més tard, el 1995, es va traslladar a Sant Pere de Torelló i va iniciar un procés de modernització i renovació tecnològica.

Un dels moments més importants de l'empresa va arribar el 2007 quan va treure al mercat un innovador centre de mecanitzat de control numèric que li va permetre ampliar els seus clients i arribar a nous territoris capdavanters en la fabricació de mobles de fusta massissa com els Estats Units i Canadà.

Precisament la Cambra va decidir lliurar el guardó a aquesta companyia per la posició de lideratge mundial que ha aconseguit a través de la innovació aplicada amb rigor i del coneixement i observació del mercat, així com la detecció de noves oportunitats.

Fussimanya, guanyadora en l'àmbit agroramader

La seva trajectòria es va iniciar el 1971 de la mà de Rossend Viladecàs i Dolors Pascual, que van atrevir-se a obrir un restaurant a Tavèrnoles quan encara no hi havia carretera per accedir-hi ni tampoc telèfon, de fet l'electricitat l'havien de crear ells mateixos.

Anys més tard Fussimanya va apostar per vendre els seus productes -llonganissa, xoriço i altres embotits- fora del restaurant i va obrir una botiga a Vic. La iniciativa va funcionar i en total ja són set els establiments que l'empresa té arreu de la comarca.

En l'adjudicació del premi es va reconèixer a l'empresa la constant adaptació a les demandes de la seva clientela, i la seva aposta per iniciar nous projectes que comprenen tota la cadena de valor del sector, des de l’engreix fins a la comercialització i restauració, mantenint els productes tradicionals.  

Centre d'Estudis al Seminari, premi a l’empresa jove

L'any 2010 els germans Pere i Joan Manel Puig van constituir la societat Centre d’Estudis el Seminari, SL, l'empresa que ha donat nom a la primera escola de la comarca especialitzada en els cicles formatius de grau mitjà i superior d’activitats físiques i esportives.

La singularitat del projecte CEES resideix en el fet d’integrar el concepte "Open Innovation" en el procés formatiu i d’aprenentatge dels alumnes. Aquesta estratègia fa referència l'obertura de l'empresa a altres àmbits i a la cooperació amb professionals externs.

En la concessió del premi es va destacar la ràpida consolidació del projecte, així com la contribució de l’empresa, a través de la innovació pedagògica, a la millora de l’atractivitat dels Cicles Formatius.

Proquimia, guardonada amb el premi de responsabilitat corporativa

L'empresa va néixer el 1971 a Vic i actualment és líder en el sector de la higiene i els tractaments químics industrials. El seu capital és 100 % català i té una plantilla de més de 200 persones. La companyia fabrica 700 formulacions i més de 1.000 referències que ven a tot el món.

La Cambra va posar el focus d'atenció en la tasca d'innovació realitzada per l'empresa a través de projectes de desenvolupament dirigits a reduir la perillositat i l’impacte ecològic dels productes que fabrica.

La companyia ha aconseguit millorar significativament els envasos, els sistemes de dosificació i la composició dels productes, els quals tenen el distintiu "ecolabel" -etiqueta que avalua els efectes medi ambientals d'un producte- i baix valor de petjada de carboni.

Radio Carrera Premi, guardonada per la seva trajectòria empresarial

La companyia va començar el seu camí gràcies a l’empenta del seu fundador, Joan Carrera, que l’any 1946 va obrir una botiga de venda i reparació d’aparells de ràdio a Manlleu. Poc a poc, el negoci va anar ampliant l'oferta de productes i serveis i va fer-se un lloc de referència en el comerç d’electrodomèstics i aparells electrònics a tota la comarca.

A principis de l'any 2000, Ràdio Carrera va obrir-se pas al comerç al major, on actualment és la tercera plataforma regional de Catalunya en la distribució d’electrodomèstics, amb 15 botigues pròpies i prop de 100 comerços associats a tota Catalunya.

En l'entrega del guardó es va reconèixer la trajectòria de l’empresa que, 68 anys després de la seva fundació, arriba ja a la tercera generació familiar.
 

Antoni Castells i Josep Pujadas. Foto: Adrià Costa

Arxivat a