El PSC de Balenyà trenca relacions amb l'equip de govern per la pica-baralla de l'estelada

L'alcaldessa assegura que el "xantatge" dels socialistes sacseja "la base de la democràcia"

Elvira Vilardell
11 de novembre del 2014
Actualitzat a les 12:52h
El grup municipal del PSC-PM de Balenyà ha decidit trencar qualsevol relació amb l'equip de govern de l'Ajuntament. El motiu és la polèmica iniciada el setembre de 2013, quan el consistori, governat per JxB i CiU, va substituir la senyera del pal principal de la Casa de la Vila per l'estelada.

El PSC-PM va demanar a l'Ajuntament el juliol de 2014 que tornés a col·locar la senyera el lloc on li pertocava perquè no estaven “disposats a que les idees personals d’alguns membres que formen l’equip de govern” passessin per “damunt del que diu la llei”. A més, els socialistes es van negar a assistir a cap més ple fins que el canvi no es fes efectiu.

Els membres de JxB i CiU, després d'escoltar i valorar les reclamacions del PSC-PM, van penjar una senyera al costat de la bandera municipal que hi ha sobre l'entrada de la Casa de la Vila. I és que segons figura en una carta enviada per l'alcaldessa Anna Magem als socialistes aquest és “l'espai on en totes les seus de les administracions locals, autonòmiques i generals s'hi troba instal·lat l'element que permet l'establiment de banderes oficials”.

En la carta també es qualifica de “xantatge” l'actuació dels socialistes -negar-se a assistir als plens municipals fins que no es tragués l'estelada- i es considera que aquests fets sacsegen “la base de la democràcia”. Segons l'equip de govern, el ple municipal és la “representació de la voluntat d'un poble” i el PSC amb la seva conducta està “menystenint el resultat democràtic d'unes eleccions”.

Aquesta resposta per part de l'Ajuntament, així com la seva actitud aquests darrers mesos, no ha agradat als socialistes, que han enviat una carta a l'equip de govern com a rèplica a la que el consistori els hi va fer arribar. En aquesta missiva el PSC-PM els comunica que trenca qualsevol relació amb CiU i JxB.

En aquest document el PSC-PM pregunta a l'alcaldessa de Balenyà: “Si ara segons vostè, la senyera és al lloc que li pertoca, "¿com és que des del primer dia del seu mandat no la van col·locar on tocava i han hagut d’esperar el xantatge del grup del PSC per posar-la al seu lloc?". D'altra banda, els socialistes consideren que JxB i CiU han manipulat la seva petició, que segons ells és “totalment justa”.

El consistori de Balenyà està constituït per 11 regidors: cinc de JxB (l'alcaldessa Anna Magem, Josep Sallent, Rosa Sala, Manel Flores i Ramon Roig); cinc del PSC-PM  (Tomàs Girvent -anterior alcalde-, Jaume Criach, Lluís F. Pérez, Alícia Pujol i Susana Martínez); i un de CiU (Toni Mas).
 

Carta de l'alcaldessa de Balenyà, Anna Magem, al grup PSC-PM (30/10/2014)

Carta del grup PSC-PM a l'alcaldessa de Balenyà, Anna Magem (7/11/2014)

Arxivat a