Le Monde: «Vic, le village des irréductibles qui résistent toujours»

El prestigiós rotatiu francès dedica un reportatge al 9-N, ambientat a la ciutat de Vic, que qualifica com a pal de paller de l’independentisme

Redacció Osona.com
07 de novembre del 2014
Actualitzat a la 13:34h
Milers d'espelmes amb el simbol de l'estelada van il·luminar la plaça de Vic el passat mes d'octubre
Milers d'espelmes amb el simbol de l'estelada van il·luminar la plaça de Vic el passat mes d'octubre | Adrià Costa

Milers d'espelmes amb el simbol de l'estelada van il·luminar la plaça de Vic el passat mes d'octubre. Foto: Adrià Costa


“Passi el que passi, nosaltres anirem a votar el diumenge. Si cal, arribarem a la desobediència civil”. Són les paraules de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que obren el reportatge del prestigiós rotatiu francès Le Monde sobre el procés participatiu que es viurà diumenge a Catalunya. Un article que s’ha ambientat a Vic, una ciutat que la seva autora i enviada especial, Isabelle Piquer, qualifica com “el poble dels irreductibles que sempre resisteixen”. De fet, el títol del reportatge és més que explícit: “A Catalunya, Vic a punt per a la desobediència civil”.

L’article fa un repàs de la picabaralla política i judicial que s’ha viscut al voltant del 9-N, que ha passat de ser un referèndum d’autodetermació a un procés participatiu, “encara il·legal a ulls de Madrid”. El text també es fa ressò de les advertències del ministre espanyol de Justícia vers els voluntaris que no respectin la prohibició del Tribunal Constitucional. A més, explica l’ambient que es viu a la ciutat, amb els balcons plens d’estelades i una ANC que ha pres “el lideratge del moviment independentista”.

“Estem vivint una situació absurda”, es lamenta Vila d’Abadal al reportatge del diari francès. “L’Estat espanyol ha dit sempre no i no ha volgut mai negociar”, afegeix.

Al text hi apareixen altres personatges vigatans com Oriol Roig, llibreter, que mostra la seva indignació: “Fa tres-cents anys que això dura i no tenim gens resolt el nostre futur”. També algunes estudiants de la universitat, que tenen opinions molt oposades sobre el 9-N. No hi falta el toc acadèmic del politòleg Josep M. Reniu: “Vic ha sabut guardar les nostres tradicions sense interferències culturals. Vic és en certa manera el garant intel·lectual de l’independentisme.
 

Llegiu article íntegre (de pagament)

Arxivat a