Osona s'organitza per pal·liar la manca de punts de votació

El nombre de llocs on es podrà exercir el vot és inferior a altres comicis, el que pot provocar cues i problemes de trasllat | Busos gratuïts i voluntaris amb cotxes particulars ho mitigaran

Pere Pratdesaba
07 de novembre del 2014
Actualitzat el 08 de novembre a les 0:19h
Voluntaris posaran el seu cotxe a disposició per anar a votar en alguns nuclis
Voluntaris posaran el seu cotxe a disposició per anar a votar en alguns nuclis | Adrià Costa

Una urna, a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa


Els veïns dels 51 municipis d'Osona podran anar a votar, oficialment “participar”, a la seva mateixa població, el 9-N. A la comarca, hi haurà un total de 54 locals on poder exercir el vot i 157 meses. A 49 municipis hi haurà un local disponible; a Manlleu, dos; i a Vic tres.

Una situació que ha estat possible gràcies a l'oferiment de locals municipals que s'han afegit a la xarxa de locals de la Generalitat -bàsicament instituts-. Així, hi apareixen indrets com la sala de plens del Brull, la sala polivalent de Collsuspina, en centre cívic d’Olost o l’Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà.

La xifra de punts de votació, però, és sensiblement inferior a altres comicis i pot provocar problemes, com cues a l’hora d’exercir el vot o zones on els ciutadans s’hauran de desplaçar en vehicle, especialment en nuclis que no estan adherits al centre del municipi. A les eleccions del Parlament de 2010, per exemple, a Osona hi havia 79 escoles per anar a votar i 191 meses.

Les dades són especialment significatives a les ciutats, Vic i Manlleu, on hi haurà tres punts i 32 meses (nou i 41 el 2010) i dos punts i 16 meses (set i 22 el 2010) respectivament. La situació podria derivar en cues, tal com reconeix el regidor de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús, tot i que l’ANC ha organitzat uns dispositius d’informació a la sortida dels instituts, per tal d’assessorar els ciutadans i facilitar la fluïdesa un cop a dins. Rafús explica que es va proposar a la Generalitat augmentar el nombre d’instituts, com el concertat de Sant Miquel dels Sants, que es va oferir, però es va descartar per temes logístics.

A Vic, l’Ajuntament ha habilitat un servei de bus gratuït que recorrerà tota la ciutat i passarà pels tres instituts on es procedirà a la votació. Aquest servei també abastarà el nucli de la Guixa que, a diferència d’altres comicis, no tindrà punt de votació. Per informar del recorregut i els horaris, s’ha fet una bustiada general a tots els habitatges de la ciutat.

L’ANC Vall del Ges també ha organitzat un servei gratuït de busos a Sant Vicenç de Torelló, amb una freqüència aproximada de mitja hora, per facilitar el vot als veïns de Borgonyà i Vilaseca, entre d’altres zones.

Els busos també seran presents a Sant Miquel de Balenyà, el nucli de Seva que també s’ha quedat sense lloc per anar a votar. Els veïns d’aquesta zona es podran desplaçar a Seva en autobusos gratuïts que sortiran de la plaça a les següents hores: 11:00, 13:00, 16:00 i 18:00. L’alcalde d’aquesta població, Èric Vila, considera que, degut al trasllat, podria baixar una mica la participació en relació a altres comeses electorals.

A l’Esquirol també han hagut d’autogestionar-se per tal de solucionar el problema del desplaçament. Les urnes en aquest municipi estaran ubicades a la sala de plens de l’Ajuntament. En d’altres eleccions, a més, hi havia habilitats punts de votació a Sant Martí Sescors i Cantonigròs. El trasllat des d'aquests dos nuclis es facilitarà amb cotxes particulars de voluntaris, veïns i membres de l’ANC del Collsacabra. Amb aquesta mesura, l'alcalde Àlex Montanyà creu que els índexs de participació no se’n veuran ressentits.
 

 

On puc anar a votar el 9-N?

Tot el que cal saber sobre el procés participatiu del 9-N

Envieu-nos una foto amb la papereta del 9-N al 648 030 795 (WhatsApp)

Imprimiu la papereta del 9-N (pdf)

Llistat amb tots els punts, meses i adreces on es podrà votar a Osona (PDF)


Llistat dels 54 punts d'Osona on es podrà anar a votar el 9-N

Cartells de la CUP a Manlleu. Foto: Adrià Costa

Arxivat a