Els Agents Rurals extremen la vigilància contra els furtius tofonaires

Durant les últimes setmanes s'han registrat tres denúncies a Osona de caçadors que s'han avançat a la temporada | Aquest any es preveu una bona campanya

Elvira Vilardell
27 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:18h
Tot i que la temporada de la tòfona no comença fins al 15 de novembre els Agents Rurals del Departament d'Agricultura de la Generalitat han detectat accions de cerca furtiva d'aquest fong a Osona, el Berguedà i el Solsonès. Concretament s'han interposat quatre denúncies, dues als Mossos d'Esquadra i dues als Agents Rurals, de les quals tres han estat a Osona.

 

Les cinc tòfones comissades a Sant Pere de Torelló. Foto: Agents Rurals

Davant aquesta situació els agents han decidit augmentar la vigilància als boscos d'aquestes zones. Segons el portaveu de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, aquest increment de furtivisme es deu principalment a que enguany "la tòfona és més superficial i fàcil d'agafar", i a més, "la temporada es preveu bona". Tot i així Alhama ha volgut remarcar que aquesta pràctica és “un mal endèmic".

L'últim cas de recol·lecció il·legal d'aquesta fongs es va donar dilluns, 20 d'octubre, a Sant Pere de Torelló. Els agents rurals van enxampar un home que havia recollit cinc tòfones negres, l'espècie més apreciada.

A principis de temporada el quilo de tòfones sol rondar els 70 euros, però aquesta quantitat pot arribar a quintuplicar-se per Nadal. De fet l'any passat la xifra en aquesta època va situar-se en 380 euros el quilo, mentre que la mitjana global es va quedar en un preu de 256 euros el quilo.

Les tòfones comissades pels Agents Rurals als recol·lectors furtius, a qui els hi pot caure una sanció de fins 3.000 euros, tenen destins diferents. Si els fongs són agafats fora de temporada els agents els destrueixen, ja que no n'està permesa la seva venda.

En canvi, si l'època és l'adequada i els cossos de seguretat enganxen un tofonaire sense llicència, els productes comissats es venen en diversos mercats i els beneficis que se'n extreuen es destinen a una entitat benèfica. En el cas d'Osona l'organització que rep aquesta donació econòmica és la de les Germanes de la Caritat de Vic.