Creen una camisa que vol «revolucionar» el món casteller

La firma de roba esportiva Elements defensa que la nova peça és molt més elàstica, còmoda i segura

NacióLaFlama.cat
25 d'octubre del 2014

El propietari d'Elements, Antoni Riera, mostra les noves camises tècniques. Foto: Mar Martí


L'empresa catalana Elements, amb seu a Igualada (l'Anoia), ha desenvolupat una camisa ideada específicament per fer castells. La peça, que va ser patentada a principis d'any, combina diversos teixits amb diferents característiques de resistència i transpiració que, segons la companyia, la fan molt més elàstica, còmoda i segura. L'invent ha estat treballat durant més d'un any i ha comptat amb l'assessorament de persones vinculades al món casteller. En un comunicat, el propietari de l'empresa, Antoni Riera, s'ha mostrat satisfet de l'invent i ha assegurat que revolucionarà el món casteller. La presentació oficial de la camisa es farà el proper divendres en el marc de la Fira Castells de Santa Úrsula de Valls.

La majoria de colles castelleres vesteixen, juntament amb els tradicionals pantalons blancs i la faixa, camises de teixit pla -generalment cotó- per les seves característiques de resistència i antilliscants. Tot i això, segons asseguren des d'Elements, alguns castellers es queixen de la seva falta d'elasticitat, que limita la capacitat de moviments, i de la baixa capacitat de transpiració, que provoca problemes de males olor.

El director de la companyia, Antoni Riera, ha explicat a l'ACN que el món casteller "cada cop vol aconseguir més fites" i, per tant, "té unes característiques molt similars a les pràctiques d'esport professional". "Amb la nostra experiència en aquest sector vam decidir, fa més d'un any, fabricar una peça de roba pensada exclusivament per a ells", ha detallat Riera. Bàsicament, les proves de la nova camisa s'han efectuat amb les colles dels Castellers de Vilafranca i els Moixiganguers d'Igualada.

Cinc teixits en una mateixa camisa

La nova camisa castellera patentada per Elements té el cos i les mànigues formades per teixit de punt altament transpirable, que li dóna elasticitat i comoditat. La part interior del coll, l'espatlla, els avantbraços i el canesú compta amb unes peces de teixit pla de cotó, que donen major resistència a la peça i s'adhereixen al cos de l'usuari sense que el teixit de punt entri en contacte directament sobre la pell de l'usuari i evitar així que la pell s'irriti.

A la part exterior de l'espatlla, la camisa incorpora un encoixinat recobert per un teixit pla de cotó, amb l'objectiu que la zona on posa els peus el casteller del pis superior sigui adherent i antilliscant. A més també alleuja la pressió a les espatlles provocada pel pes dels integrants dels pisos superiors. Pel que fa als laterals i a la zona de l'aixella, la camisa té una tela reixada per incrementar la transpiració de la peça.

La tradicional butxaca que incorporen les camises castelleres ha estat també repensada, i disposa d'una tapeta de tancament superior per evitar enganxades accidentals a la butxaca en cas de caigudes, un problema força habitual fins ara.

Camisa d'assaig i camises per a colles

Elements també ha pensat en la camisa d'assaig i, per això, ha confeccionat una peça que cada casteller pot adquirir individualment a través de la botiga on-line de la firma de roba. La camissa d'assaig és de color sofert, sense escut de cap colla brodat. A més, l'empresa confeccionarà les camises d'aquelles colles que desitgin canviar la seva camisa i aportar per la tècnica, amb l'escut brodat de cada colla i el color corresponent.

La presentació oficial de la camisa es farà el proper divendres dia 24 en el marc de la inauguració de la Fira Castells de Santa Úrsula de Valls. Elements disposarà d'un estand a la fira perquè tots els castellers que ho desitgin puguin conèixer aquesta nova camisa de primera mà.