El nou POUM de Sant Sadurní d'Osormort proposa captar població jove

La Diptuació de Barcelona lliura el pla urbanístic a l'Ajuntament

Redacció Osona.com
19 d'octubre del 2014
Actualitzat el 20 d'octubre a les 9:31h

Marc Castells ha lliurat el POUM a l’alcalde Enric Riera Foto: Diputació de Barcelona

El diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, va lliurar el passat dimarts, 14 d’octubre, a l'alcalde de Sant Sadurní d'Osormort, Enric Riera, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Aquest text, que suposa la completa revisió del planejament urbanístic del 1990, ja incorpora les prescripcions establertes per la Comissió Territorial d'Urbanisme de les Comarques Centrals, en el seu acord de 5 de desembre de 2012, i s'adapta a les noves determinacions, requeriments i instruments que preveu l'actual legislació en matèria urbanística.

El POUM conté una memòria, les Normes Urbanístiques, el Catàleg de Masies i Cases Rurals, el Catàleg de Béns a protegir i l'Agenda i l'Avaluació Econòmica. Aquest pla opta per la definició d'un model de creixement urbà "clarament a favor d'un desenvolupament urbanístic sostenible, sobre la base de la utilització racional del territori per comptabilitzar el creixement i el dinamisme econòmic necessaris amb la cohesió social el respecte al medi ambient i la qualitat de vida de les generacions presents i futures".  

"El text aposta per mantenir el caràcter rural del nucli originari del municipi, així com per ordenar els nuclis existents proposant petits creixements de consolidació i millora. Això busca afavorir el creixement de la població, l'obtenció i ordenació de nous equipaments i espais lliures i millorar els serveis i les vies de comunicació", explica la Diputació de Barcelona en una nota.

En relació als criteris de cohesió social i desenvolupament econòmic, el POUM proposa captar població jove aprofitant la proximitat a Vic i potenciar les seves potencialitats residencials en un entorn paisatgístic de qualitat. També s'espera fomentar la inversió privada als nuclis, fet que permetrà crear nous creixements residencials de baixa densitat, on predomini l'habitatge unifamiliar, i promoure uns nous espais residencials en contacte amb la natura, tenint com a gran avantatge el fet d'estar ben comunicats i propers a Vic. Alhora, això va acompanyat de l'objectiu de potenciar el turisme rural i cultural.

Per últim, i pel que fa al sòl no urbanitzable, cal destacar que Sant Sadurní d'Osomort compta amb elements naturals de gran importància com són els PEIN de les Guilleries i Savassona, la riera Major i els seus afluents, la riera d'Espinelves i la riera de les Corts.

El POUM aposta clarament per la dinamització del sòl no urbantizable a través de la catalogació de 38 elements en el seu Catàleg de Masies i Cases Rurals, i preveu una sèrie de mesures que volen frenar el seu abandonament ja sigui a partir de la rehabilitació o de la recuperació d'aquells elements enrunats o en avançat estat de degradació.