L'entitat social Ampans compra Formatges de Muntanyola

L'operació permetrà crear 10 llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual | Els propietaris de la formatgeria osonenca es jubilen

ManresaInfo.cat
17 d'octubre del 2014
Actualitzat el 18 d'octubre a les 17:50h

Treballadors d'Ampans. Foto: Ampans


Ampans ha començat a elaborar i a comercialitzar formatges artesanals de qualitat amb la incorporació d' una marca ja consolidada en el sector, Formatges de Muntanyola. Els creadors de l'empresa osonenca, Maria Mariné i Jaume Coll, es jubilen sabent que el seu projecte tindrà continuïtat i donarà feina a persones amb discapacitat intel·lectual. 

Amb aquest nou projecte, Ampans, com a fundació que treballa per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, aposta per les activitats agrosocials com una via d'integració laboral de les persones amb necessitats de suport especial pel tipus de tasques i processos que es realitzen en aquest sector i on es requereixen rutines molt establertes i feines molt manuals. La formatgeria permetrà donar feina a una desena de persones usuàries de l'entitat, que s'afegiran als treballadors que actualment treballen a Formatges de Muntanyola. 

Aquest nou projecte d'Ampans s'ha madurat durant anys, des de la incorporació de la finca Urpina (Sant Salvador de Guardiola) a les activitats comercials de l'entitat. Des de la recuperació de la vinya, amb la plantació de quatre noves hectàrees i una política d'aliances amb els cellers de la comarca, horts, oliveres i plantes aromàtiques, i properament, un ramat de 300 cabres que començaran a pasturar i donaran llet i carn, Ampans vol consolidar un projecte agrosocial viable i sostenible per inserir laboralment persones amb discapacitat intel·lectual.

La història de la formatgeria

La formatgeria creada per Maria Mariné i Jaume Coll, de Muntanyola, ha estat clau perquè Ampans fes el pas. El matrimoni, que es jubila, ha arribat a un acord amb l'entitat per traspassar el seu negoci i tot el seu coneixement. La Maria i el Jaume han fet de Formatges de Muntanyola, amb una trajectòria de més de 28 anys, una marca reconeguda dins del sector de formatges artesans pre la seva qualitat, prestigi i varietat; van ser pioners a Catalunya en la producció de formatge amb llet de cabra i han aconseguit el reconeixement en l'àmbit internacional per al formatge tipus Garrotxa. Produeixen 50.000 kilos l'any i exporten a més de 20 països (EEUU, Nova Zelanda, Europa).

Actualment la formatgeria està ubicada a la masia de la Maria i el Jaume, i durant un any Ampans formarà el seu personal i aprendrà de la gestió i elaboració, amb la voluntat de continuar i fer avançar aquest projecte, aportant una dimensió social al producte. En el termini d'un any, aproximadament, la formatgeria es traslladarà a Urpina, des d'on es potenciarà el projecte agrosocial d'Ampans.