Sant Julià de Vilatorta inverteix mig milió d'euros per reformar el nucli antic

Les obres van començar el 13 d'octubre i s'espera que s'acabin el juliol de 2015 | Els canvis més rellevants es faran a la plaça Major

Elvira Vilardell
17 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 17:04h
Recreació del carrer Rector Roca just darrera l'absis de l'església parroquial
Recreació del carrer Rector Roca just darrera l'absis de l'església parroquial | Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta

Recreació virtual del carrer Rector Roca just darrera l'absis de l'església parroquial. Foto: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta


Les obres del nucli antic de Sant Julià de Vilatorta es van iniciar el passat dilluns, 13 d'octubre, i s'espera que estiguin enllestides el juliol de 2015. La reforma suposarà un canvi d'imatge important en el nucli històric de la localitat, tot i que es respectaran els elements representatius de l'espai com l'absis de l'església i el pedrís de la plaça Major.

L'adjudicació del contracte d'obres "Renovació d’infraestructures i serveis dels carrers del nucli antic i regeneració urbana sobre els carrers del nucli antic" de la localitat ascendeix a 496.493,87 euros, segons ha explicat l'alcalde, Joan Carles Rodríguez, a aquest diari. El finançament prové dels FEDER (fons europeus de desenvolupament regional), la Xarxa Diputació de Barcelona, contribucions especials i fons propis de l'Ajuntament. El projecte contempla refer els carrers: Rector Roca, del Pont, del Campanar, Montseny -entre carrer Rector Roca i carrer Jesús- i la plaça Major.

Amb aquestes obres els carrers es convertiran en vies de prioritat pels vianants i a més se'n eliminaran les barreres arquitectòniques. Els principals canvis que comportarà aquesta renovació són:

- Plaça Major: s'eixamplarà el pas actual entre la plaça i el carrer Jesús i també el petit call que queda davant la casa Can Tomàs de plaça. Es rebaixarà el nivell del jardí de Ca l'Anglada fins el nivell de la plaça i s'hi col·locaran elements de vegetació.

- Edifici Ca l'Anglada i voltants: el mur del jardí d'aquest edifici públic es retirarà i serà accessible amb unes escales que comunicaran amb aquest call. La font actual de la plaça Major se situarà en aquest nou espai.
 
- Instal·lació d'indicadors històrics: es marcaran els punts on abans existien els tres portals per accedir a l'antiga sagrera fortificada -segons assenyalen els estudis de l'historiador Carles Puigferrat-. Aquestes zones són: Can Sagal, la rectoria vella, i entre Can Badosa i el desaparegut Can Xicolau.

- Renovació de serveis: es prepararan els carrers perquè s'hi pugui fer una instal·lació de fibra òptica, el clavegueram es farà nou i les conduccions es separaran entre aigües residuals i aigües pluvials. Les instal·lacions de l'aigua i de gas es faran de nou i es soterrarà la major part del cablejat de l'enllumenat públic i el cablejat telefònic, exceptuant el trenat de baixa tensió, que per normativa no pot anar sota terra.
 

Recreació virtual de com quedarà la plaça Major. Foto: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta