Els carnissers proposen reduir la sal i el greix dels embotits

L'objectiu de la inicativa és ajustar-se més a les recomanacions dels experts

Redacció
15 d'octubre del 2014
Actualitzat el 18 d'octubre a les 17:53h

Imatge de la presentació a la seu de l'Agència de Salut Pública. Foto: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya


La Federació catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters de Catalunya ha engegat una campanya per reduir la sal i el greix dels productes carnis, entre els quals hi ha productes com les botifarres, les hamburgueses i, sobretot, els embotits. L'Agència de Salut Pública (ASPACT) dóna suport a aquesta iniciativa, que es va presentar dimarts, 14 d'octubre, a la seu de la mateixa agència.

A l'acte hi van assistir el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, juntament amb el president de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters de Catalunya, Joan Estapé, i el tècnic responsable de la campanya, Josep Dolcet.

Amb aquesta acció els carnissers es comprometen a rebaixar un 10% la sal utilitzada i un 5% els greixos en productes com les salsitxes i les hamburgueses de porc, l'embotit de sang, la botifarra blanca i la xistorra, entre d'altres.

Un dels objectiu d'aquesta proposta és que els productes elaborats s'ajustin més a les recomanacions que fan els experts en salut. I és que segons els resultats en l'àmbit català de l'estudi ENRICA (Estudi de nutrició i risc cardiovascular a Espanya) el consum de greixos saturats entre la població catalana adulta suposa un 11% del total d'energia ingerida, quan no hauria de passar del 8%. Pel que fa al consum de sal s'estima que el 88,2% de la població de Catalunya n'ingereix més de 5 grams al dia, que és la quantitat màxima recomanada.

La Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters -que agrupa més de 1.500 empreses del comerç detallista carni- ha iniciat aquesta proposta d'àmbit estatal amb la col·laboració de la Confederació Espanyola de Detallistes de la Carn (CEDECARNE) i l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN).

Per la seva banda L'ASPCAT ha inclòs la campanya en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que promociona un conjunt de polítiques transversals amb incidència positiva en el benestar de les persones. Entre els reptes que es marca el pla hi ha el de controlar el pes per prevenir les afeccions cardiovasculars, entre altres objectius.
 

Document en PDF projectat durant la presentació

Més informació