El nou camí d'Artur Mas per votar el 9 de novembre

Les claus de la proposta alternativa del president

Redacció
15 d'octubre del 2014
Actualitzat el 16 d'octubre a les 16:26h


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest dimarts al matí al Palau de la Generalitat per explicar l'alternativa a la consulta del 9-N, després de la reunió amb els partits favorables al dret a decidir que dilluns es va tancar sense cap acord. Aquestes són les claus de l'alternativa d'Artur Mas, que espera que posteriorment se celebri una "consulta definitiva" a través d'unes eleccions plebiscitàries.

La votació serà legal? 

Mas ha afirmat que la votació es farà "dins d'uns marcs legals preexistents de participació ciutadana" i no sobre la llei de consultes que el Parlament va aprovar el passat mes de setembre. El president no ha volgut donar més pistes per no "facilitar" les coses a l'Estat espanyol. 

Quins podrien ser els marcs legals preexistents? 

Una possibilitat seria el títol tercer de la llei de consultes no referendàries que el Tribunal Constitucional (TC) no ha suspès i que, per tant, encara és vigent. Aquesta part de la llei regula diferents modalitats de participació ciutadana: enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i altres processos específics que es puguin crear. 

Una altra llei vigent és la de consultes per la via de referèndums, però és complicat utilitzar-la perquè per consultar els ciutadans cal el vistiplau de l'Estat. 

D'altra banda, l'Estatut també parla dels drets de participació en el punt sis del capítol II: "Els ciutadans tenen dret a promoure la convocatòria de consultes populars per la Generalitat i els ajuntaments, en matèria de les competències respectives, en la forma i amb les condicions que les lleis estableixen".

Quin òrgan vetllarà per la consulta?

Anteriorment la consulta comptava amb una Comissió de Control formada per set juristes i per comissions territorials. Avui ha assegurat que es crearà un consell de participació ciutadana que vetllarà per la "transparència" de la consulta. Tot i així, no ha donat més detalls.

Qui podrà votar?

En el decret que va signar Mas el 27 de setembre, i que ja no serveix, el govern ja va decidir no fer públic el cens de la consulta. El president ha assegurat que "com a mínim" podran votar els mateixos col·lectius que els previstos al decret. 

Podran votar totes les persones -majors de 16 anys- que presentin el seu DNI als locals electorals i es registrin al mateix punt de votació. També podran votar els ciutadans que visquin fora de Catalunya però que al DNI consti que resideixen al país. No hi haurà cap cens electoral previ per evitar problemes de protecció de dades. 

On es votarà?

El líder de CiU ha assegurat que la Generalitat habilitarà "molts" locals repartits per tot Catalunya, tot i que no ha especificat quins seran. Les paperetes mantindran les mateixes preguntes: "Vol vostè que Catalunya esdevingui un Estat?" i "En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?".

Qui l'organitzarà?

El Govern comptarà amb l'ajuda de 20.000 voluntaris per organitzar la votació, els mateixos que es repartiran per les meses electorals. Mas també ha demanat una alta participació i la col·laboració dels partits pro-consulta. 

Quan es coneixeran els resultats?

Un dia després de la consulta, el dilluns 10 de novembre, es faran públics els resultats "provisionals" de la votació. 

Per què és una consulta "anticipada"? 

Perquè per Mas la consulta serà "definitiva" si va de la mà d'unes eleccions plebiscitàries "amb una llista conjunta i un programa conjunt". Els partits encara no han arribat a un consens. 

Té el suport de tots els partits? 

Cap partit -ERC, CUP i ICV-EUiA- ha decidit donar suport explícit a aquesta alternativa. Tot i així, Artur Mas espera poder recuperar aquest consens perdut. "No hi estan d'acord, però hi donaran suport", ha dit. 

El govern espanyol pot impugnar la consulta?

El ministre de Justícia, Rafael Català, ha afirmat que si la pregunta de la consulta alternativa és la mateixa, tornarà a ser impugnada pel TC: "Els governs autonòmics poden celebrar consultes en l'àmbit de les seves competències, però si la consulta excedeix aquest àmbit tornaria a caure en la inconstitucionalitat i tornaria a ser impugnada". 

Què pensa Artur Mas de la postura del govern espanyol?

Abans de la compareixença d'Artur Mas el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha declarat que eren unes "excel·lents notícies" que Mas assumís que no es podria celebrar la consulta. El president de la Generalitat li ha contestat que a vegades "les noticies excel·lents només duren unes hores". Mas també ha recalcat que "l'adversari real no està a Catalunya; l'adversari real i poderós és l'Estat espanyol, que fa tot el possible perquè el poble català no pugui celebrar aquesta consulta". 
 

Participeu a l'enquesta de Nació Digital: Anireu a votar el 9 de novembre?