El Museu Episcopal de Vic exposa 13 obres al museu parisenc de Cluny

L'exposició és la primera iniciativa de la Xarxa de Museus d'Art Medieval Europeu on, a més del MEV i el museu de Cluny, hi participen museus de Flòrencia i Colònia

Redacció Osona.com
14 d'octubre del 2014
Actualitzat el 18 d'octubre a les 8:56h
Tècnics del Museu Episcopal preparant una de les obres per al trasllat
Tècnics del Museu Episcopal preparant una de les obres per al trasllat | MEV

Tècnics del Museu Episcopal preparant una de les obres per al trasllat. Foto: MEV


Tretze obres del fons del Museu Episcopal de Vic (MEV) s'exposen a partir del 22 d'octubre a l'exposició “Voyager au Moyen Âge” (Viatjar a l'edat mitjana) que acull el museu de Cluny- Musée National du Moyen Âge de París. Les obres són una cessió temporal per aquesta mostra que serveix com a carta de presentació de la futura Xarxa de Museus d'Art Medieval Europeu (Musées pour le Moyen Age), que es troba en fase de constitució, i que integren quatre dels museus europeus dipositaris d'importantíssimes col·leccions medievals. Aquesta xarxa està formada, a més del MEV i el museu de París, pel museu Nazionale del Bargello (Florència) i el Museum Schnütgen (Colònia).

L'exposició “Voyager au Moyen Âge” vol explicar com eren els viatges a l'edat mitjana (on es viatjava, qui ho feia). Marc Sureda, conservador del MEV, ha participat en el comissariat de l'exposició conjuntament amb Benedetta Chiesi, col·laboradora científica al museu del Bargello (Flòrencia), i Michel Huyhn, conservador en cap al museu de Clunny.

Entre les obres del MEV que s'exposaran a la capital francesa hi ha exemples únics de la pintura sobre taula del gòtic català (Ferrer Bassa, Lluís Borrassà, Jaume Ferrer II), un fragment de la pintura mural de Sant Martí Sescorts i altres objectes de notable interès com una lipsanoteca de vidre del segle XI de procedència andalusa o persa o un saler litúrgic dels segles XIII-XIV. Algunes d'aquestes peces surten per primera vegada del MEV. La seva presència a París significa la visualització a escala internacional de la riquesa de les col·leccions del MEV.
 

Tècnics del Museu Episcopal preparant una de les obres per al trasllat. Foto: MEV


Com eren els viatges a l'edat mitjana, on es viatjava, qui ho feia, i per quins motius, és el que es proposa explicar l'exposició, que presenta testimonis materials i gràfics del viatge, des dels instruments per a viatjar, passant per les representacions del viatge, i fins als objectes que buscaven millorar la comoditat del viatger.

A peu, a cavall, en carro o amb vaixell, el mitjà de transport és l’element essencial del viatge en funció de la distància i del tipus de viatge. Diferents motius econòmics, espirituals, científics o socials porten a que alguns personatges característics de l'edat mitjana europea viatgen com a comerciants, pelegrins, cavallers...

Museu Episcopal de Vic

El Museu Episcopal de Vic és un dels museus d'art de referència de Catalunya. Conserva una de les millors col·leccions d'art medieval del món amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d'orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l'art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya.

Aquest fons, de valor excepcional, s'exhibeix en un edifici contemporani situat al costat de la catedral, en ple centre històric de Vic.
 

Tècnics del Museu Episcopal preparant una de les obres per al trasllat. Foto: MEV

Arxivat a