Osona lidera el rànquing de recollida selectiva de residus de tot Catalunya

Tavèrnoles és el municipi de les comarques centrals amb un índex més alt (78,6%)

Elvira Vilardell
14 d'octubre del 2014
Actualitzat el 20 d'octubre a les 7:29h
Recollida de vidre en un contenidor a Vic
Recollida de vidre en un contenidor a Vic | Adrià Costa

Recollida en un contenidor de vidre de Vic. Foto: Adrià Costa


El balanç estadístic de residus municipals de l'any 2013 situa Osona com la primera comarca catalana en recollida selectiva de residus. L'any passat, la comarca ocupava el segon lloc, ja que la Terra Alta liderava la llista comarcal. L'informe l'ha presentat aquest dilluns 13 d'octubre el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, a Manresa.

Al conjunt de Catalunya la mitjana de recollida selectiva neta -aquella que s'obté després de treure els residus impropis, que són aquells residus que no corresponen al contenidor on es diposita- és d'un 30% i d'un 32,3% a les comarques centrals. A Osona el percentatge s'eleva fins el 51,5% i es converteix en el més alt registrat al país l'any 2013. Aquesta xifra representa un increment significatiu de gairebé 4 punts en relació a l'any passat, quan es va marcar 47,82%.

La segona posició a les comarques de la Catalunya Central és per al Solsonès amb un 33,5%, i la tercera per al Bages (31%). D'altra banda, l'Anoia és la comarca que presenta l'índex de recollida selectiva més baix de Catalunya, amb un 16,7%.

Pel que fa als municipis, Tavèrnoles es converteix en la localitat de les comarques centrals amb un índex més alt de recollida selectiva neta (78,6%). Els pobles que el segueixen en el rànquing corresponen tots a Osona: Folgueroles (77,9%), Taradell (76%), Seva (74,5%) i Viladrau (72,3%).

Osona és també la comarca central que menys residus municipals genera amb 403,24 kg/habitant/dia, seguida del Bages amb 427,35 kg/habitant/dia. A Catalunya l'any 2013 es van produir més de tres milions i mig de tones de residus municipals, xifra que suposa un 4% menys que l'any 2012.

Amb relació a la generació de residus per càpita, Osona és la comarca de la Catalunya Central que registra una xifra més baixa: 1,10 kg/habitant/dia, mentre que la mitjana de Catalunya és d'1,30 kg/habitant/dia, una xifra que equival a la de 2013.
 

Dades de residus municipals 2013 de la demarcació Catalunya central / Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya