Folgueroles repararà el Pi de les Tres Branques i en trasplantarà un altre del Berguedà

Una delegació de l'Ajuntament visita Castellar del Riu

Redacció Osona.com
10 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:30h

La delegació de Folgueroles, al Plade Campllonc, al Berguedà Foto: Ajuntament de Folgueroles

L’Ajuntament de Folgueroles repararà el Pi de les Tres Branques que va ser serrat fa unes setmanes i el tractarà amb insecticida per tal de salvar-lo i mantenir-lo com a “símbol”, tal com ha declarat en aquest diari l’alcalde Carles Baronet. A més, es prepararà un altre pi procedent del Pla de Campllong, al Berguedà, per tal de transplantar-lo a la mateixa zona de Folgueroles.

El Pi de les Tres Branques va ser transplantat als Prats de la Damunt de Folgueroles el passat mes de febrer, prop de l’ermita del mateix nom d’aquest municipi osonenc, en un acte d’agermanament entre les assemblees locals de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Folgueroles i de Berga. El plançó procedia del Pla de Campllong on hi ha el Pi de les Tres Branques original, aquell que fa més d’un segle Jacint Verdaguer va convertir en un símbol de la pàtria i de la unió dels pobles de parla catalana.

A finals del mes de maig passat, l’arbre va començar a donar símptomes d’una malaltia que es va poder identificar com els “escòlids dels pins”, un insecte que perfora els brots tendres i crea galeries sota l’escorça de l’arbre. Fins i tot el pot acabar matant.

En detectar els primers símptomes d’aquesta malaltia es va actuar amb rapidesa i es va tractar l’arbre contra aquest insecte agressor. Però a mitjans del mes de setembre el pi va patir un altre tipus d’agressió: se li va serrar una de les branques i també el pal que sostenia la bandera pocs metres més enllà.

D’acord amb el conveni, i tenint en compte que és un projecte comú amb la gent del  Berguedà, una comitiva formada per l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, el regidor de   Manteniment i Serveis, Cinto Castillo; el responsable d’obres de la brigada, Emili Morató; i Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, s'han desplaçat aquesta setmana a Castellar del Riu, al Berguedà, on han tingut una reunió amb l’alcalde d’aquesta població, Adrià Costa; el tinent d’alcalde Joan Segado i un tècnic de jardineria de l’empresa que va fer el transplantament.

A la trobada s'ha pres quatre acords: tractar el pi amb insecticida per tal d’atacar els escòlids que estan en estat letàrgic i que no tornin a actuar ni es propaguin; reparar el tronc que va ser mutilat i tornar-lo a afegir (com que és jove, és una operació totalment viable); cercar un pi amb tres branques a Campllong i preparar-lo i aclimatar-lo perquè en el moment que sembli més oportú, per a l’arbre, es pugui tornar a trasplantar a Folgueroles; i continuar celebrant el proper 24 de maig l’acte simbòlic en torn al Pi de Folgueroles i el 19 de juliol al Pi de Castellar del Riu.

Es dóna la circumstància que el passat mes de maig el Pi de les Tres Branques de Berga també va rebre un atac i va ser mutilat.

El Pi de les Tres Branques de Folgueroles, serrat el passat mes de setembre. Foto: Ajuntament de Folgueroles