Vic estudia sancionar Adif i Renfe pel deplorable estat de l'estació de tren

El ple aprova per unanimitat una moció on s’exigeix que en un termini de 30 dies s’iniciïn les obres de millora de l’equipament, molt deteriorat des de l'incendi de fa dos anys

Pere Pratdesaba
07 d'octubre del 2014
Actualitzat el 08 d'octubre a les 21:09h

Intervenció de Xavier Tornafoch, al ple d'aquest dilluns, defensant la moció de l'estació del tren. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns, va aprovar per unanimitat una moció contundent sobre el deteriorament de l’estació de tren de Vic. El document insta Adif, Renfe i Rodalies de Catalunya a iniciar, en el termini de 30 dies, les obres de totes les infraestructures afectades per l’incendi del 15 de setembre de 2012, així com de la sala d’espera climatizades, unes obres que ja estan licitades i adjudicades. A més, s’exigeix a les parts implicades que dotin l’equipament “en el termini de temps més curt possible” de les infraestructures adequades, i que es facin les millores que calguin.

Els grups, en el debat, van decidir incloure un nou punt a la moció: que l’Ajuntament enviarà els inspectors a l’estació de tren per tal d’estudiar si s’escau un expedient sancionador contra Adif i Renfe.

La moció va ser presentada per ICV-EUiA. El text recull la filosofia que ha instat la plataforma “Perquè no ens fotin el tren a convocar diverses mobilitzacions.

Tots els grups es van adherir a la iniciativa i van destacar la manca de compromís de les parts afectades i el mal servei que han hagut de patir els usuaris durant tot aquest temps.

Des de l’equip de govern, Anna Erra, primera tinent d’alcalde, va explicar que Adif els havia comunicat que les obres s’iniciarien a principis d’estiu i que, per raons diverses, no s’han arribat a materialitzar. Ara se’ls ha tornat a comunicar que els treballs començarien en un mes. “Però ja no ens en refiem. El que és importantíssim ara és anar tots junts”, va defensar, just abans d’anunciar que des de l’Ajuntament s’estava estudiant la possibilitat d’emprendre accions legals contra la companyia, tal com havien reclamat en el debat PxC i ICV-EUiA. Aquest afegitó es va incloure finalment a la moció, d’acord amb la resta de partits.

Un deteriorament progressiu

L’incendi de fa dos anys va afectar diversos serveis i va portar com a conseqüència el tancament del bar, els lavabos i l’accés des del pàrquing, i els ascensors d’accés a les vies 2 i 4 van deixar de funcionar. Durant aquests dos anys, les asseguradores dels organismes implicats no s’han acabat de posar d’acord sobre qui havia d’assumir el cost de les obres. En diverses ocasions, s’ha comunicat una data d’inici de les obres que no s’ha acomplert.

En aquesta situació s’hi han d’afegir tot un seguit de mancances, que denuncia la plataforma: les plantes i arbres que han crescut a la marquesina; la brutícia que cau des de les passarel·les a sobre dels usuaris quan són a les andanes; la manca de manteniment de les baranes de les passarel·les; els excrements d’ocells acumulats en els elements arquitectònics de les andanes (llums i panells informatius); el gran nombre d’ocells que viuen dins del reixat de les marquesines; els llums de les andanes, que estan encesos tot el dia, amb el cost econòmic i el malbaratament energètic que això suposa; les portes d’accés a l’estació i a les andanes que no tanquen; els establiments comercials tancats per problemes amb les licitacions; el mal estat del fals sostre del vestíbul; la manca d’una sala d’espera climatitzada; la manca d’escales automàtiques de baixada i el mal funcionament de la megafonia i els panells informatius, que no avisen amb temps suficient.

Concentració a Vic per reclamar millores a l'estació de tren, fa unes setmanes. Foto: Albert Alemany
Documents
Arxivat a