Artur Mas inaugura les noves instal·lacions d'Axilone a Sant Pere de Torelló

La inversió ha tingut un cost de 13 MEUR i suposarà la contractació de veïns del municipi

Pere Pratdesaba
04 d'octubre del 2014
Actualitzat el 06 d'octubre a les 12:21h
El president Artur Mas, a les instal·lacions d'Axilone a Sant Pere de Torelló
El president Artur Mas, a les instal·lacions d'Axilone a Sant Pere de Torelló | Josep M. Montaner

El president de la Generlitat, Artut Mas, ha inaugurat aquesta tarda les noves instal·lacions de l'empresa francesa Axilone Metal a Sant Pere de Torelló, al polígon la Guàrdia. El projecte ha suposat una inversió de 13 milions d’euros i permetrà augmentar la producció de l'empresa un 40% en els propers cinc anys.

El cap de l'executiu, acompanyat del president del Consell d'Administració de la matriu del grup, Pierre Hemar, ha recorregut les instal·lacions de l'empresa. A l'acte també hi ha assistit l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, així com diverses autoritats, entre les quals els alcaldes dels municipis de la Vall del Ges. Mas ha destacat que la inversió estrangera a Catalunya segueix creixent.

Axilone Metal, que és una de les grans empreses de la Vall del Ges, elabora taps d’alumini per a ampolles de perfum. Té actualment 270 treballadors i forma part del grup francès Axilone Ileos, referent mundial del sector. La nova seu de l'empresa a Sant Pere de Torelló té una superfície de 11.000 metres quadrats, i produirà 210 milions de peces a l’any.

Mas ha assegurat que  l’orientació política d’un país no és diferent de l’orientació econòmica i social, perquè, en definitiva, “és un repte , no només democràtic, sinó de disposar d’eines, que ja en tenim, però en necessitem més, per poder construir un país que realment valgui la pena, i Catalunya està preparada”. “El futur mai és un regal, sempre és una conquesta” ha afegit el cap del Govern, i ha continuat “és una conquesta de cada dia, com ho demostrem nosaltres, i ho demostra l’empresa Axilone amb la seva confiança en Catalunya”.
 
En aquesta línia, el president ha destacat que “tenim ara a Catalunya molts elements que ens permeten dir que aquest país se’n sortirà, i no només políticament, sinó econòmicament i esperem que també socialment, en un moment en què hi ha reptes en aquest sentit”.
 
Així, el cap de l’executiu ha subratllat que l’economia catalana continua sent atractiva per a les empreses estrangeres, i ha recordat , en aquest sentit, que Catalunya és la primera regió de l’Europa continental en captació d’inversió estrangera, “que vol dir empreses, laboratoris, centres de disseny, i vol dir creació de llocs de treball que és el nostre principal objectiu”. Per això, ha agraït que Axilone “hagi tornat a confiar en nosaltres”.
 
La visita d'Artur Mas ha estat marcada per la benvinguda que li han fet unes quatre-centes persones, que han desafiat la pluja inminent i l'han rebut amb consignes independentistes com ara "Mas President, Catalunya independent!". La crida l'havia fet Òmnium Cultural i l'ANC de la Vall del Ges, just en un moment d'alt voltatge polític, l'endemà de la fotografia de la unitat sobiranista amb el 9-N i hores deprés que 920 alcaldes hagessin tancat files amb la consulta.

El paper de l'Ajuntament

En un primer moment, i per tal d'incrementar la producció, Axilone Metal s’havia plantejat fins i tot deslocalitzar la producció, a llocs com Índia, Mèxic o el sud-est asiàtic, amb una mà d’obra molt més barata. Finalment, però, la qualificació laboral disponible a la comarca va empènyer els inversors a quedar-se. A Osona, però, també van tenir altres propostes d’ubicació, de municipis com Les Masies de Voltregà, Torelló i Vic.

La decisió definitiva, de construir una nova planta a Sant Pere de Torelló, va ser possible en part per l’actitud de l’Ajuntament, que s’hi va involucrar directament en unes negociacions que es van allargar set mesos. “L’empresa s’estalviarà 790.000 euros en 10 anys, en les bonificacions que els hi hem ofert”, explicava llavors l’alcalde Jordi Fàbrega. “No són diners que paguem, sinó diners que deixem d’ingressar, i que en el futur repercutiran en el benefici del municipi i dels seus ciutadans”, aclaria.

La primera tasca de l’Ajuntament en tot aquest entramat va ser buscar un terreny per ubicar-hi la nova planta, que substitueix l’actual que s’havia quedat petita, a causa de l’elevada demanada de producció. A més de les bonificacions, l’Ajuntament també subvencionarà la formació dels treballadors aturats de Sant Pere de Torelló, per tal de facilitar la seva incorporació a la plantilla. A canvi, l’empresa va donar llum verda a la inversió, que significarà la permanència d’Axilone Metal al poble per un llarg període de temps, i donarà prioritat a la contractació de veïns de Sant Pere de Torelló.
 

Notícies publicades de la inversió d'Axilone Metal


Artur Mas, a la seva arribada a Sant Pere de Torelló. Foto: Josep M. Montaner