L'alcalde de Torelló desgrana les actuacions fetes arran de les inundacions

Les fortes tempestes de l'estiu, que han generat tants problemes, monopolitzen el ple municipal | Santi Vivet alerta que la reforma del clavegueram serà un tema clau en la propera legislatura

Redacció Osona.com
30 de setembre del 2014
Actualitzat el 03 d'octubre a les 23:24h
Inundacions del 25 de juliol a Torelló
Inundacions del 25 de juliol a Torelló
Una excavadora, retirant la pedra acumulada a la plaça d`en Pujol de Torelló. Foto: Txus Penas 

Tot i que no figurava a l’ordre del dia, el tema de les inundacions per les pluges d’aquest estiu va monopolitzar bona part del ple de l’Ajuntament, que es va celebrar aquest dilluns al vespre. L’alcalde, Santi Vivet, va explicar les actuacions que s’han fet i les que hi ha previst fer, alhora que va vaticinar que la qüestió del clavegueram serà un tema clau en la propera legislatura.
 
Aquest estiu s’han produït diversos episodis de pluges intenses a Torelló, que han causat greus problemes a la població. Els ruixats de juliol van tenir els seus punts culminants en dos dies concrets. Primer, el 13 de juliol, quan una forta calamarsada, amb 54 litres en menys d’una hora , va sorprendre els veïns i va deixar uns gruixos considerables en alguns carrers. El segon, el 25 de juliol, amb una potent tempesta que va provocar algunes inundacions . El 5 de setembre van tornar a caure tempestes que van convertir els carrers en rius en uns minuts.
 
A preguntes dels diferents grups de l’oposició en relació a aquestes inundacions, Santi Vivet va aclarir que han estat episodis “excepcionals”, en els quals “han caigut molts litres en molt poca estona”. Això provoca que els embornals siguin incapaços d’engolir l’aigua “perquè, a tanta velocitat, passa per sobre les reixes” i que quan un col·lector se satura, “s’aixequin les tapes de les clavegueres o s’arrenqui el paviment”.
 
De tota manera, va explicar que s’han detectat els punts més problemàtics, sobre els quals ja s’ha començat a actuar. A banda de l’actuació que es va fer a la placeta Pujol, s’està fent un pou de registre per mantenir net el col·lector de la ronda de les Pollancredes; també es treballarà a l’avinguda Pirineus i s’instal·laran nous col·lectors a l’avinguda del Castell i al pas subterrani de la via del tren per evitar el problema a les escales de la pujada mossèn Sabaté. Els pous de registre permetran netejar els col·lectors perquè s’ha comprovat que alguns (com el de la ronda de les Pollancredes) estan plens de sediments acumulats que redueixen molt la seva capacitat. D’altra banda, s’estan netejant embornals ja que n’hi ha que, com al carrer Puigsacalm, les reixes queden cobertes de fang i pedres i no desguassen.
 
L’alcalde va recordar que, tot i tenir un pla de clavegueram, el seu elevadíssim cost (19 milions d’euros) el fa inviable. Les actuacions més prioritàries d’aquest pla pujarien a 8 milions “i això, per a Torelló, ara mateix és inassumible”. Per tant, es demanarà a la Diputació d’adaptar el pla a les necessitats i a les possibilitats econòmiques de Torelló.
 
Santi Vivet també va assenyalar que, per evitar problemes com els que s’han manifestat aquest estiu, els propers plans parcials i unitats d’actuació de Torelló hauran de tenir molt en compte aquesta qüestió. En aquest sentit va afirmar que “el tema del clavegueram serà clau la propera legislatura i s’hi hauran de dedicar més diners”. Santi Vivet és conscient que el clavegueram “és una obra que no ven, és molesta, significa obrir carrers, i un cop acabada no es veu. Però és un tema bàsic i s’hi haurà d’actuar”.
 
PAH a Manlleu
 
En un altre punt de l’ordre del dia, va prosperar una moció presentada per ICV-EUiA per donar suport a les reivindicacions de la PAH d’Osona en relació a l’acampada davant l’oficina del BBVA de la plaça Fra Bernadí de Manlleu. La moció proposa que l’entitat accepti les solucions plantejades per la PAH en els cinc casos de Manlleu. Tots els grups hi van donar suport, tret del PSC que es va abstenir ja que, tot i compartir les reivindicacions de la PAH, creu que no coneix els cinc casos concrets i que no són de Torelló. El regidor Manel Romans va explicar que, ara com ara, a l’Ajuntament de Torelló no s’hi ha adreçat ningú en procés de desnonament, però que si es dóna el cas l’Ajuntament està preparat per fer de mitjancer entre l’afectat i l’entitat financera.
 
Per altre cantó, el ple també va aprovar l’extinció del contracte per la gestió de la deixalleria de la Vall del Ges per caducitat del termini. Per tant, a 31 de desembre quedarà resolt el contracte amb l’empresa Recollida i Reciclatge SL i a partir de l’1 de gener es delegarà la gestió al Consell Comarcal d’Osona.
 
Finalment, es va donar llum verd a la pròrroga per un termini de cinc anys a la Fundació Privada Família i Benestar per la construcció d’habitatges socials al sector El Castell I, donada la paralització absoluta actual del mercat immobiliari.

La tempesta del 25 de juliol va provocar inundacions.
Arxivat a