Els 51 ajuntaments i el Consell Comarcal d'Osona donen suport a la consulta

Quaranta-nou consistoris ja han aprovat mocions favorables a la consulta, inclosos els socialistes | Balenyà i Folgueroles ho faran aquest dimarts, tot i que potser amb un text retocat per no cometre prevaricació

Pere Pratdesaba
30 de setembre del 2014
Actualitzat a les 16:59h
El ple del Consell Comarcal d'Osona
El ple del Consell Comarcal d'Osona | CCO

Els ajuntaments d'Osona han respost a la crida per crear una onada municipalista de suport a la consulta del 9 de novembre. Al llarg de la la setmana passada i a principis d'aquesta, els 51 consistoris de la comarca hauran aprovat mocions en aquest sentit (consulteu llistat). El Consell Comarcal d'Osona també va donar-hi suport la setmana passada, amb el vot favorable de tots partits menys el regidor no adscrit Antoni Sànchez. Pel que fa al conjunt del país, s'hi hauran adherit més de 800.

De moment, 49 dels 51 ajuntaments de la comarca ja han aprovat la mateixa moció consensuada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Associació Catalana de Munipicis (ACM) i els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Només queden Balenyà i Folgueroles, que ho faran avui, tot i que potser amb alguns matisos. Els dos consistoris estan estudiant, amb la col·laboració de l'AMI, un redactat retocat que els eviti problemes amb la justícia.

La raó és simple. El Tribunal Constitucional ha alertat en la seva resolució que la suspensió cautelar de la Llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N afecta des d'aquest dilluns les parts participants -Generalitat, Parlament i Estat-, i "des de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat -avui dimarts- per als tercers". És a dir, que afectarà també les altres administracions, entitats, mitjans que publiquin o emetin la publicitat i fins i tot als ciutadans. A més, recull que queden suspeses també "les restants actuacions de preparació de la consulta o vinculades a ella", així com els "actes o resolucions que s'hagin pogut dictar en aplicació" de la Llei de consultes. En aquest marc, si s'aprovés la moció original de l'AMI, Balenyà i Folgueroles podrien prevaricar, segons fonts municipals d'aquest darrer municipi.

La moció que han aprovat fins ara les sessions plenàries demana mostrar el ple suport del consistori a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014 dins el marc legal, així com al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que hi estan a favor. També reclama als ajuntaments que garanteixin la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta. Així mateix, fa una crida a la ciutadania a participar-hi.
 

Ple a Centelles, on es va aprovar la moció. Foto: ERC Centelles


El text també ha estat rubricat pels ajuntaments socialistes osonencs, com Centelles o Vilanova de Sau. El darrer, el de Sant Hipòlit, aquest dilluns al vespre, on s'ha aprovat la moció per unanimitat. En aquest municipi i en el de les Masies de Voltregà, governats pels germans Xavier i Sergi Vilamala, inicialment es volia aprovar una moció alternativa, perquè argumentaven que hi havia defectes jurídics. Un cop el president Artur Mas va convocar la consulta, van reconsiderar la seva posició i van optar per la mateixa opció que la resta de municipis osonencs.

Els acords sorgits dels plens extraordinaris es comunicaran en el període de cinc dies des de la seva aprovació al president de la Generalitat  i a la presidenta del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris, i els seran lliurats pels propis alcaldes amb el màxim rigor institucional, en un gran acte que tindrà lloc al Palau de la Generalitat el dissabte 4 d’octubre, en la que serà la més nombrosa concentració de batlles catalans de la democràcia. L’AMI i l’ACM seran els encarregats de trametre les actes de ple de forma conjunta al president del govern espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.
 

Mapa de fotos dels ajuntaments que donen suport a la consulta (Nació Digital-AMI)

Text íntegre de la moció de l'AMI

El ple de l'Ajuntament de Vic, el passat dilluns al migdia Foto: Albert Alemany
 

El ple de Santa Eulàlia de Riuprimer, el passat dilluns. Foto: Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer