Salut distingeix la Fundació Dr. Trueta i el ginecòleg Lluís Cabero

La Generalitat lliura les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari

Redacció Osona.com
26 de setembre del 2014
Actualitzat a les 17:32h
Foto de família dels guardonats, amb Carles Furriols i Lluís Cabero
Foto de família dels guardonats, amb Carles Furriols i Lluís Cabero | Generalitat de Catalunya

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit el lliurament de les medalles i plaques Josep Trueta que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat. A l’acte també hi ha participat la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, que ha estat l’encarregada de lliurar els guardons i fer la cloenda. Aquests guardons van ser creats el 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.
 
Les medalles i plaques Josep Trueta han reconegut a nou persones i tres entitats la seva contribució significativa al progrés i la millora de la sanitat. Entre aquests, n’hi ha dos d’osonencs: la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta (ha recollit la distinció Carles Furriols, president de l'entitat), i el ginecòleg Lluís Cabero, molt vinculat a Tona.
 
El conseller de Salut ha destacat que els premis d’enguany honoren persones i institucions de diferents disciplines i amb diferents rols en el món de la salut. En aquest sentit ha explicat que els guardons mostren la necessària interacció entre el món de l’economia de la salut, la cirurgia de primer nivell, l’atenció maternoinfantil, l’atenció primària, la rehabilitació, la recerca i les organitzacions que estan al servei dels malalts i les seves famílies.

La Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta és una entitat sense ànim de lucre nascuda a Vic el 1993, de la qual enguany se’n commemoren els 20 anys d’existència. La Fundació contribueix al progrés i a la millora de la sanitat, la inserció sociolaboral de persones amb trastorn mental greu i la sostenibilitat del medi ambient. Ha dut a terme tasques de cooperació al desenvolupament, intentant pal·liar les necessitats dels països del Tercer Món a través de projectes sanitaris al Perú, la República Democràtica del Congo, Cuba i Corea del Nord. Per a aquesta tasca, la Fundació recull material sanitari i ortopèdic, aparells òptics, ulleres, audiòfons i bibliografia mèdica. També treballa en el camp de l’acció social fent teràpia ocupacional a través de la reinserció laboral de persones amb disminució derivada de malaltia mental. Actualment disposa de dos Centres Especials de Treball, a Vic i Berga. En l’àmbit mediambiental, actua com a gestor de residus, valoritzant materials no perillosos, com documentació confidencial, paper i cartró, radiografies, medicaments i altres productes químics no perillosos.

Lluís Cabero i Roura va néixer a Barcelona i llavors es va traslladar a Caracas (Veneçuela). Després d'alguns viatges previs, als 10 anys es va traslladar definitivament amb la seva família a Tona, on va residir fins que va acabar la carrera i es va casar. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB, doctor en Medicina i Cirurgia i en Ciències i Biologia, va ser president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (1995-2003), president de la Comissió Nacional de l'Especialitat d'Obstetrícia i Ginecologia del Ministeri d'Educació i de Sanitat i Consum (2000-2005), i president de la Comissió Hospital Amic dels Nens d'UNICEF (1997-2006). També ha estat vicepresident de la Fundació de l’Esclerosi Múltiple i vicepresident de la International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO). Des del 2009, ocupa el càrrec de Chair del Capacity Building in Education and Training Committee de FIGO. A més, ha estat nomenat soci d'honor de diverses Societats Internacionals. Actualment, i des de l’any 1990, és el cap de Servei i catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També dirigeix, des de l’any 2000, el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de la Clínica Quirón de Barcelona. A banda, des de l’any 2000, presideix la Comissió de Bioètica de la Societat Espanyola de la Clínica Quirón de Barcelona.
 

Més informació i resta de guardonats

Arxivat a