Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà, els únics que retoquen la moció del 9-N

Un total de 49 dels 51 ajuntaments d’Osona aproven o aprovaran la moció de suport a la consulta consensuada per l’AMI i l’ACM | Els dos consistoris del Voltreganès suprimeixen tota referència al 9 de novembre, que qualifiquen com un “error jurídic”

Pere Pratdesaba
25 de setembre del 2014
Actualitzat a les 17:58h
Sergi i Xavier Vilamala, alcaldes de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà
Sergi i Xavier Vilamala, alcaldes de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà | Adrià Costa.
Sergi i Xavier Vilamala, alcaldes de les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà. Foto d'arxiu: Adrià Costa

Els ajuntaments d'Osona estan responent a la crida per crear una onada municipalista de suport a la consulta del 9 de novembre. Segons informa l’Associació de Municipis per la Independència, (AMI), la totalitat dels 51 municipis de la comarca ha aprovat o aprovarà al llarg dels propers dies mocions en aquest sentit.

L’afirmació de l’AMI, però, té alguns matisos. Els ajuntaments socialistes de les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà, governats pels germans Sergi i Xavier Vilamala, són els dos únics d’Osona que han modificat la moció. La resta de 49 ajuntaments de la comarca ha portat al ple la moció original, de la mateixa manera que més de 800 municipis del país, consensuada per l’AMI, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

La moció original dóna suport a la convocatòria de la consulta dins el marc legal, així com al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que hi estan a favor. També reclama als ajuntaments que garanteixin la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta. Així mateix, fa una crida a la ciutadania a participar-hi.

Les mocions de les dues poblacions del Voltreganès suprimeixen totes les referències al 9 de novembre, ja que es considera “una incorrecció jurídica”, perquè la consulta encara no s’ha convocat, segons fonts del PSC Osona. “L’Ajuntament de les Masies de Voltregà aprova una resolució on es diu que es donarà suport a la consulta quan el president de la Generalitat la convoqui”, argumenta Sergi Vilamala, alcalde de les Masies de Voltregà i secretari general del PSC Osona.

Els socialistes defensen que la moció que es presenta és la mateixa que la de l’AMI i només s’ha canviat aquesta incorrecció. En la part expositiva, però, també s’han suprimit algunes referències històriques i al procés sobiranista, i s’ha canviat el terme “dret a decidir” per “dret a ser consultat”, tal com es pot observar en aquest quadre comparatiu.

És dóna la circumstància que Sergi Vilamala va votar a favor de la moció original de l’AMI ahir al Consell Comarcal d’Osona, amb els vots favorables de tots els consellers, excepte el conseller no adscrit i exmembre de PxC, Antoni Sànchez. 

L’oposició no dóna el braç a tòrcer

Convergència i Unió, a l’oposició dels dos consistoris del Voltreganès, ha lamentat aquesta modificació del text i no pensa quedar-se de braços plegats. El ple de les Masies de Voltregà se celebrarà avui a les nou del vespre i els convergents ja han anunciat que proposaran esmenes a la moció (per tal que quedi com a l’original). Si no s’aprova, optaran per demanar un altre ple extraordinari, que ja hauran sol·licitat prèviament aquesta mateixa tarda, on es votaria la moció original de l'AMI.

Pel que fa a Sant Hipòlit de Voltregà, on el ple està convocat pel proper dilluns, CiU està a l’expectativa del que passi aquest vespre a les Masies de Voltregà. Tot apunta que, si no se’n surten, també optaran per demanar un ple extraordinari.

Els altres ajuntaments socialistes de la comarca, a diferència dels dos del Voltreganès, han decidit presentar la moció original de l’AMI, a llocs com Vilanova de Sau o Oristà. A Centelles també es portarà el mateix text, fruit d’un ple extraordinari sol·licitat per l’oposició.
 

Comparació de la moció original amb la presentada als dos municipis del Voltreganès

Moció que es presentarà a les Masies de Voltregà

Text íntegre de la moció de l'AMI i l'ACM

Mapa de fotos dels ajuntaments que donen suport a la consulta (Nació Digital-AMI)