Detingut un veí de Manlleu per 12 furts i estafes al Vallès amb el mètode del «fals amic»

El delinqüent es feia passar per familiar d'un amic o conegut de la víctima per guanyar-se inicialment la seva confiança

La Torre del Palau
24 de setembre del 2014
Actualitzat a les 12:49h
Agents dels Mossos d’Esquadra de la unitat d’investigació de la comissaria de Sabadell van detenir i imputar, el passat 18 de setembre, dos homes de 26 i 37 anys d’edat amb domicili a Manlleu per 12 delictes de furt i d’estafa.
 
La investigació va iniciar-se quan la policia va detectar l’existència de diferents denúncies entre els mesos de juny i setembre d’enguany a les poblacions de Sabadell, Castellar del Vallès i Sant Quirze del Vallès en les quals les víctimes denunciaven furts amb un patró d’actuació comú. El modus operandi és conegut com “fals amic” en l’argot policial i consisteix en què el delinqüent es fa passar com a familiar d’un amic o conegut de la víctima per guanyar-se inicialment la seva confiança, per posteriorment i un cop que aquesta es confia, finalitzar-la furtant, robant o estafant.
 
En aquest cas concret, el delinqüent es desplaçava als domicilis de les víctimes, en la seva totalitat persones d’edat avançada, i seguidament s’identificava com a fill, nebot o nét d’algun veí o conegut de la víctima. Un cop guanyada la confiança, li explicava a les víctimes que estava venent butlletes per a un viatge de fi de curs o alguna història similar i que necessita canvi en bitllets grans. En el moment que les víctimes anaven a buscar aquests bitllets en alguna estança del domicili, el delinqüent aprofitava l’ocasió per sostreure objectes del seu interès, com podien ser joies o algun aparell electrònic, i principalment cometia la sostracció dels diners que la víctima li portava per bescanviar-li.
 
Es dóna la circumstància que les víctimes afectades per aquests fets són persones d'edat avançada, algunes amb deficiències o malalties pròpies de l’edat com ara la disminució del camp visual i la mobilitat reduïda, entre d'altres; essent considerades com a persones totalment vulnerables. L’edat de les víctimes dels casos descrits oscil·lava entre els 78 i 95 anys d’edat.

Antecedents policials
 
Com a resultat de la investigació els agents van poder relacionar tots els fets i identificar  els presumptes autors, sumant un total de 12 casos de furt resolts, concretament un a sant Quirze del Vallès, tres a Castellar del Vallès i vuit a la localitat de Sabadell. També s’ha pogut constatar que per consumar el fet delictiu la persona detinguda actuava sola, però també ha estat imputat un segon individu, del qual la investigació ha pogut demostrar que desplaçava en el seu vehicle particular a l’autor material dels fets.
 
Durant la investigació portada a terme va ser molt important una identificació efectuada per la Policia Local de Sant Quirze del Vallès, que va contribuir a la identificació dels presumptes autors dels fets. Fins el moment de la seva detenció, l’autor material havia aconseguit la sostracció de prop de 6.000 euros.
 
Es dóna la circumstància que cap de les dues persones acumulaven antecedents policials. El detingut va ser posat a disposició judicial del Jutjats en funcions de guàrdia de Vic el dia 19 de setembre, i el dia anterior el seu còmplice va ser localitzat i imputat quedant en llibertat amb càrrecs.
Arxivat a