La renúncia de Joan Ignasi Elena obre les portes del Parlament a Sergi Vilamala

L’alcalde de les Masies de Voltregà, que anava el número 18 a la candidatura del PSC a Barcelona, té moltes opcions per entrar com a diputat

Pere Pratdesaba
23 de setembre del 2014
Actualitzat el 25 de setembre a les 18:06h
Sergi Vilamala i Pere Navarro. Foto: Adrià Costa 

Joan Ignasi Elena, líder d'Avancem i diputat no adscrit del Parlament de Catalunya, ha anunciat aquest matí que renuncia a l'escó. El cap de files d'Avancem, que va entrar al Parlament a la llista del PSC, ha defensat la seva posició com una mostra de canvi en la política. Així mateix ha assegurat que el "projecte del PSC no ha canviat però sí les formes", en referència a l'oposició a la consulta del seu líder, Miquel Iceta, i les seves maneres de fer política.

Amb aquesta renúncia, Sergi Vilamala, alcalde de les Masies de Voltregà, primer secretari del PSC Osona i membre de l'executiva nacional socialista, té moltes opcions d'entrar al Parlament. Vilamala anava el número 18 de la llista del PSC a Barcelona a les passades eleccions autonòmiques i es va quedar a les portes del Parlament. Els socialistes van obtenir 14 escons a la demarcació. Ara, la llista ha corregut, amb tres renúncies, i arriba al número de l’alcalde osonenc.

L’entrada al Parlament de Vilamala, però, és només una possibilitat i dependrà de diverses variables. Un cop s'hagi fet oficial la renúncia d'Elena, es reunirà el grup parlamentari socialista, segurament aquesta tarda, i farà oficial la seva proposta. Si l'escollit és Vilamala, llavors està per veure si acceptarà el càrrec. Osona.com s'ha intentat posar en contacte amb l'interessat, però no ha estat possible.

Vilamala és un polític que sempre s’ha mostrat molt proper a l'aparell socialista, primer amb Pere Navarro i ara amb Miquel Iceta, i a les seves tesis. Sempre els hi ha donat suport, fins i tot en l’ambigua posició de la direcció al voltant del procés sobiranista, que ha provocat tantes esquerdes en el si de les diferents famílies del PSC.

Vilamala, però, s’ha mostrat partidari del dret a decidir, sempre que estigui en un marc “legal i acordat”. Així ho ha tornat a demostrar aquesta setmana, en els plens de suport a la consulta del 9 de novembre que ha impulsat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El seu ajuntament, a les Masies de Voltregà, és un dels pocs de la comarca que ha retocat la moció original de l'AMI i li ha tret tota referència a la consulta del 9 de novembre, deixant-ho en un text de suport al dret a decidir dels catalans, sense concretar quan ni com.

L’Ajuntament de les Masies de Voltregà ha aprovat altres mocions en aquest sentit i també s’ha adherit a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Precisament, aquest consistori és un dels que ha estat denunciat per la Delegació del Govern a Catalunya, per pagar la quota de l’AMI.