Tots els partits de Vic menys PxC s'apunten al 9-N

El ple de l'Ajuntament aprova la moció de suport a la consulta, amb una majoria aclaparadora | Josep Anglada i Marta Riera, regidors no adscrits, han sorprès amb el seu vot favorable

Pere Pratdesaba
22 de setembre del 2014
Actualitzat el 24 de setembre a les 18:02h

La votació de la moció ha estat molt favorable Foto: Ajuntament de Vic


Catalunya viu a partir d’avui dilluns, 22 de setembre, la gran setmana de compromís municipal a la consulta. Més de 600 ajuntaments (al voltant del 65 % del total) ja han confirmat la seva intenció de celebrar plens extraordinaris per aprovar la moció que proposa donar suport a  la convocatòria del 9-N, en virtut de la Llei de Consultes, legitimada divendres al Parlament.

Osona s’ha bolcat amb la iniciativa. Un total de 49 dels 51 ajuntaments de la comarca ja han confirmat que faran plens, inclosos els feus socialistes del Voltreganès i Centelles.

El ple més matiner ha estat el de Vic, on aquest migdia s’ha aprovat la moció per una majoria aclaparadora. El text ha estat ratificat per 17 dels 20 regidors del consistori vigatà (no ha assistit a la sessió Joan Ballana, d’ERC). Hi han votat a favor ERC, CiU, SI, el PSC, la CUP, ICV-EUiA i fins i tot els dos regidors no adscrits, Josep Anglada i Marta Riera. Només s’han posicionat en contra els tres regidors de PxC.

La moció mostra el ple suport del consistori a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014 dins el marc legal, així com al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que hi estan a favor. El text també demana als ajuntaments que garanteixin la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta. Així mateix, fa una crida a la ciutadania a participar-hi. El text de la moció que es presenta als municipis catalans ha estat pactat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

Convidats de pes

El ple de Vic ha generat una gran expectació. Hi han assistit, convidats, els màxims representants d’Òmnium Cultural Osona, l’ANC Osona i la Fundació Universitària Balmes: Alfred Verdaguer, Eulàlia Espona, Josep Terradellas i Joan Turró respectivament.

Josep M. Vila d’Abadal ha encetat la sessió, com alcalde de la ciutat i president de l’AMI, i ha explicat el procés de la participació dels municipis al procés sobiranista. Vila d’Abadal ha argumentat que ara, en un moment tan important com aquest, el municipalisme s’havia de manifestar amb tota la seva força.

Per l’equip de govern, han intervingut en el debat Anna Erra (CiU) i Joan López (ERC). La regidora convergent ha exaltat la rellevància històrica del moment i la unió entre els partits per tirar endavant la Llei de consultes. El republicà ha destacat la proposta municipalista i ha defensat que un poble “no pot existir si no té capacitat per decidir allò que vol decidir”.

Pel que fa a l’oposició, han obert les intervencions els dos regidors no adscrits, que han sorprès i han anunciat el seu vot favorable, perquè “els pobles, no els estats, tenen dret a decidir”, tal com ha argumentat Riera. Anglada ha matisat la seva posició i ha dit que el seu suport estava vinculat a la legalitat de la consulta, tal com ha afirmat fins ara el president Artur Mas. “La Llei de consultes és una eina per millorar la qualitat democràtica, però no tinc clar que serveixi pel 9-N”, ha rubricat.

El grup municipal del PSC, a diferència de la postura oficial del partit, ha defensat sense embuts la llei i la consulta. “Votar uneix, suma, agrega. El que desuneix són les actituds autoritàries”, ha dit el portaveu socialista Jacint Raurell. El socialista creu que la consulta és el tret de sortida de la Catalunya que volem, “una Catalunya més justa i més demòcrata”.

Iban Lapeira (SI) ha recordat el paper cabdal de la societat civil en el procés sobiranista. En la mateixa línia s’ha expressat Xavier Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA: “La moció és un text que defensa la democràcia i que va més enllà de les banderes. La democràcia no ha de fer por a ningú, i la democràcia està per sobre la Constitució Espanyola”. Per la seva banda, el representant de la CUP, Nil Puigivila, ha reclamat la unitat de totes les forces polítiques, “com a mitjà per aconseguir un objectiu, no com a objectiu”.

L’única veu discordant del debat ha estat PxC. El seu portaveu, Joan Carles Fuentes, ha demanat la retirada del punt de l’ordre del dia, ja que considerava que no s’ajustava a la legalitat perquè es donava suport a una consulta que encara no havia estat convocada. Fuentes ha reclamat les explicacions de la secretària municipal, la qual cosa li ha estat denegada per l’alcalde.

 

Text íntegre de la moció

Arxivat a