El Govern distingeix la tasca de la Fundació Dr. Trueta i el ginecòleg Lluís Cabero

La Generalitat atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari

Redacció Osona.com
16 de setembre del 2014
El Govern va aprovar ahir el decret que atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2014. Els guardons seran lliurats el proper 25 de setembre al Palau de la Generalitat a nou personalitats del món sanitari i tres entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Entre aquests, n’hi ha dos d’osonencs: la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta i el ginecòleg Lluís Cabero, molt vinculat a Tona.

Les distincions van ser creades pel Govern l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.

La Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta és una entitat sense ànim de lucre nascuda a Vic el 1993, de la qual enguany se’n commemoren els 20 anys d’existència. La Fundació contribueix al progrés i a la millora de la sanitat, la inserció sociolaboral de persones amb trastorn mental greu i la sostenibilitat del medi ambient. Ha dut a terme tasques de cooperació al desenvolupament, intentant pal•liar les necessitats dels països del Tercer Món a través de projectes sanitaris al Perú, la República Democràtica del Congo, Cuba i Corea del Nord. Per a aquesta tasca, la Fundació recull material sanitari i ortopèdic, aparells òptics, ulleres, audiòfons i bibliografia mèdica. També treballa en el camp de l’acció social fent teràpia ocupacional a través de la reinserció laboral de persones amb disminució derivada de malaltia mental. Actualment disposa de dos Centres Especials de Treball, a Vic i Berga. En l’àmbit mediambiental, actua com a gestor de residus, valoritzant materials no perillosos, com documentació confidencial, paper i cartró, radiografies, medicaments i altres productes químics no perillosos.

Lluís Cabero i Roura va néixer a Barcelona i llavors es va traslladar a Caracas (Veneçuela). Després d'alguns viatges previs, als 10 anys es va traslladar definitivament amb la seva família a Tona, on va residir fins que va acabar la carrera i es va casar. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB, doctor en Medicina i Cirurgia i en Ciències i Biologia, va ser president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (1995-2003), president de la Comissió Nacional de l'Especialitat d'Obstetrícia i Ginecologia del Ministeri d'Educació i de Sanitat i Consum (2000-2005), i president de la Comissió Hospital Amic dels Nens d'UNICEF (1997-2006). També ha estat vicepresident de la Fundació de l’Esclerosi Múltiple i vicepresident de la International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO). Des del 2009, ocupa el càrrec de Chair del Capacity Building in Education and Training Committee de FIGO. A més, ha estat nomenat soci d'honor de diverses Societats Internacionals. Actualment, i des de l’any 1990, és el cap de Servei i catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També dirigeix, des de l’any 2000, el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de la Clínica Quirón de Barcelona. A banda, des de l’any 2000, presideix la Comissió de Bioètica de la Societat Espanyola de la Clínica Quirón de Barcelona.
Arxivat a