Els Agents Rurals comissen 600 grams de tòfona a Torelló

Un home estava venent el tubercle de manera il·legal, fora de temporada i a les portes del mercat

La tòfona d'estiu comissada.
La tòfona d'estiu comissada. | Agents Rurals d'Osona
Pere Pratdesaba
12 de setembre del 2014
Actualitzat el 23 de setembre a les 7:19h
Els Agents Rurals d’Osona van comissar el passat dimarts, 9 de setembre, 600 grams de tòfona d’estiu que es volia vendre il·legalment al mercat de Torelló. La tòfona d’estiu només es pot collir entre l’1 de maig i el 15 d’agost, i vendre’s fins una setmana més tard. La seva comercialització a partir d’aquesta data, fora de temporada, no està permesa (només en l’excepció que estigui envasada, en conserva).

Els Agents Rurals van rebre una trucada anònima alertant que un home d’una trentena d’anys estava venent tòfona a la porta de l’entrada del mercat. Uns agents de paisà s’hi van traslladar per comprovar-ho i en veure que era veritat se li va comissar el producte i se’l va denunciar.  Es tractava d’un tofonaire no habitual, tot i que amb llicència, que té residència temporal a Orís.

La tòfona que es volia vendre era una variant de la tòfona d’estiu, la Tuber Uncinatum, amb un valor econòmic molt baix. En plena temporada, aquest fong s’estava venent per 30-35 euros el quilo. Per tant, els producte comissat no té un preu gaire elevat, només uns 20 euros.

Tot i el poc valor del producte que es volia vendre, l’Associació de Tofonaries d’Osona condemna aquesta pràctica. “Es una falta mínima, sí, però és un avís per a navegants”, diu Josep Alhama, secretari de l’entitat.

La campanya de la tòfona d’estiu ha estat molt dolenta, a causa de les nombroses pluges. La de la tòfona negra, una variant molt més apreciada i que té un valor molt més elevat a mercat, comença el 15 de novembre.
Arxivat a