Una exposició recorda els bombardejos franquistes a la Vall del Ges

A la mostra també s'hi pot visualitzar el vídeo "Estruendo", elaborat pel Cosidor Digital

Redacció
12 de setembre del 2014
Captura de pantalla del documental Aneu al refugi!
Captura de pantalla del documental Aneu al refugi!
 Vídeo promocional del documental "ESTRUENDU"de l'exposició "Perill de bombardeig: Aneu al refugi!" 

Per tal de commemorar els 75 anys del final de la Guerra Civil, el Memorial Democràtic ha produït l’exposició "Catalunya Bombardejada", amb la qual es volen recordar els bombardejos que a finals de 1938 i principis de 1939 van patir nombroses localitats de Catalunya. Aquesta exposició, que ja ha estat en altres municipis catalans, com per exemple al Museu del Ter de Manlleu, es podrà veure a Torelló durant el mes de setembre.
 
L’exposició explica els bombardeigs que van patir ciutats com Barcelona, Reus, Granollers, Lleida o Figueres i parla de la resistència ciutadana per afrontar els atacs de l’aviació feixista. La mostra es presenta a Torelló amb el títol "Perill de bombardeig: Aneu al refugi!" i conté informació de com es va viure aquest aspecte de la guerra a la Vall del Ges. El 2 de febrer de 1939 les bombes franquistes van caure sobre Torelló on, a més de nombroses destrosses, van provocar una víctima mortal. Un dels projectils també va impactar sobre el veïnat de Serrallonga de Sant Vicenç.
 
La realització de l’exposició ha estat possible gràcies al treball conjunt de tres entitats locals dedicades a la recerca històrica, l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET), El Cosidor Digital i TILBO - Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Vall del Ges –. S’ha comptat també amb la col·laboració del Museu del Ter i de l’il·lustrador Arnau Solà.
 
A més de la museïtzació dissenyada per TILBO, en l’exposició es podrà veure el documental "Estruendu", elaborat pel Cosidor Digital, en què es recullen els testimonis de persones que van viure els fets en primera persona.
 
"Catalunya Bombardejada" s’inaugurarà el dissabte 13 de setembre, a les 8 del vespre, al Museu de la Torneria, en un acte en què es presentarà l’esmentat documental i en el qual assistiran representants municipals i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
 
L’exposició es podrà visitar fins al 22 de setembre. De dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda, i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 1 del migdia i de 5 a 8 de la tarda.
 
Arxivat a