ERC es desmarca de CiU i permet que el ple de Vic es carregui la pota sud

Els convergents es queden sols defensant els avantatges de la infraestructura | A la sessió també es van aprovar inversions urbanístiques importants, l'ordenança del porta a porta i una moció de suport a la consulta

Pere Pratdesaba
09 de setembre del 2014
Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López, al ple
Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López, al ple | Adrià Costa
Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va patir ahir una de les derrotes més doloroses, no ja d’aquesta legislatura, sinó dels seus dos mandats. La patacada és més que significativa si tenim en compte que va estar avalada pel seu soci de govern, ERC. Els dos regidors republicans van fer decantar la balança de la votació.

El ple municipal de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns a la tarda, va aprovar suspendre l’execució del projecte de vial anomenat pota sud, que havia de connectar la C-17 i l’Eix Transversal a través de Vic i Santa Eugènia de Berga i no realitzar cap més tràmits fins que s’hagin fet els estudis paisatgístics, ambientals i de mobilitat pertinents. La proposta va sorgir d’una moció presentada per ICV-EUiA i la CUP.

La votació final va ser molt ajustada: 11 vots a favor dels regidors d’ICV-EUiA, CUP, SI, PSC, ERC i PxC; dues abstencions dels regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada; i set vots en contra de CiU (Josep Rafús estava absent). Si els republicans haguessin canviat el seu sentit del vot, la proposta no hagués prosperat: hi hauria hagut un empat i el vot de qualitat de l’alcalde hagués decidit. El debat va estar carregat de sorpreses i no va estar exempt de connotacions electorals.

La pota sud ja s’havia portat al ple en diverses ocasions, en l’apartat de preguntes. L’alcalde, ferm defensor de la infraestructura, sempre havia respost que es tractava d’una carretera amb poc impacte ambiental, que facilitaria el trànsit dels vehicles pesants a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga i permetria evitar el pas de camions pel sud de la ciutat. També havia demanat paciència als partits de l’oposició, i els havia instat a esperar el resultat dels estudis ambientals per tal de posar el debat a sobre la taula. Cal dir que el projecte ha topat amb la resistència d’alguns veïns, com els del barri de la Serra-de-sanferm de Vic, o fins i tot alguns de Santa Eugènia de Berga, que consideren que la infraestructura seria massa agressiva.

Ara, ICV-EUiA, amb el suport de la CUP, va decidir anar més enllà i entrar una moció al ple municipal. El portaveu ecosocialista, Xavier Tornafoch, va defensar la proposta: “No és una obra prioritària, malmet els entorns naturals de Vic, és una despesa injustificada i té l’oposició dels veïns”. Per la seva part, Marc Barnolas (CUP) va apuntar que ja existien vies alternatives i que la pota sud trencaria el territori i només beneficiaria interessos privats.

Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Iban Lapeira i Carles Banús. Foto: Adrià Costa

SI i el PSC van anunciar en un primer moment que s’abstindrien, a l’espera de conèixer els detalls del projecte, un cop fet els estudis corresponents. La defensa de CiU, en una votació que semblava que tenien guanyada, va anar a càrrec d’Anna Erra, que va fer servir els mateixos arguments que l’alcalde en anteriors plens. Erra també va recordar que el vial sorgeix d’un pla territorial urbanístic, del Consell d’Alcaldes i del POUM de Vic, tots tres tràmits aprovats amb solvència.

A partir d’aquest moment, dues intervencions –Joan Ballana (ERC) i Jacint Raurell (PSC)- van fer canviar el sentit del debat. El republicà, de manera sorprenent, es desmarcava del seu soci de govern (CiU) i anunciava que es posicionava en contra, en un vot que va qualificar de “prudent”. Ballana considera la pota sud un via “prescindible” i que hi ha alternatives de pas per accedir a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga, com la carretera de Mont-rodon o la futura variant de Calldetenes. A més, ERC creu que no hi ha una demanda social que faci necessària l’obra i que, en tot cas, si en un futur es vol reactivar encara es podrà fer, ja que la moció només parla de “suspendre” el projecte. La intervenció del republicà va ser molt aplaudida per ICV-EUiA.

En aquest punt del debat, Raurell va aportar un nou component que va fer trontollar tots els arguments. En la moció inicial d’ICV-EUiA  es proposava “suspendre i deixar sense efecte el projecte, per resultar innecessari i inconvenient”. El socialista va instar els impulsors de la moció a canviar el redactat per: “Suspendre l’execució del projecte i no realitzar cap més tràmit fins que s’haguin fet els estudis previs corresponents per valorar la construcció del mateix”. Si s’acceptava el canvi, el PSC votaria a favor.

La proposta socialista va ser molt ben rebuda per gran part de l’oposició: ICV-EUiA i la CUP van acceptar el canvi de text, i SI i PxC van decidir, amb el nou redactat, canviar el seu sentit del vot i passar de l’abstenció al vot favorable.

Vila d’Abadal, veient que tot plegat se li escapava de les mans, va prendre les regnes del debat. L’alcalde va fer un al·legat de les bondats de les carreteres en general i de la pota sud en particular, insistint en que es tractaria d’una infraestructura amb un impacte poc important. També va reclamar als regidors del consistori que reflexionessin i que esperessin a veure els resultats dels estudis preliminars.

Vila d’Abadal va argumentar que, si s’aprovava la moció amb aquest redactat, a efectes pràctics es tractava d’una suspensió del projecte en tota regla: “Tal com ho planteja el PSC no té sentit, perquè ja se sobreentén que la viabilitat de la pota sud es decidirà un cop fets els estudis corresponents, com passa amb tota infraestructura. Però jo tinc els meus dubtes que Carreteres impulsi uns estudis d’una pota sud que l’Ajuntament ja ha aprovat que no s’executarà”.  No se’n va sortir i el projecte de la pota sud va quedar suspès.

El porta a porta, un pas més

El ple també va aprovar inicialment l’ordenança municipal de recollida de residus porta a porta, amb l’abstenció dels regidors no adscrits i el vot en contra de PxC. La normativa és un pas més en el procés d’implementació del nou sistema, que s’acabarà portant a terme durant la propera legislatura, com ja assumeixen tots els partits.

L’ordenança explica com funcionarà el sistema de recollida, amb detalls com el calendari i el tipus de deixalles que es recolliran. La normativa, un cop s’aprovi definitivament, quedarà paralitzada fins a l’entrada en vigor del canvi de recollida de residus.

Toni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

La CUP i ICV, que van donar suport a l’ordenança, van valorar molt positivament l’actitud de l’equip de govern, que va acceptar algunes de les seves esmenes.

La consulta arriba al ple

Encara en els punts de l’ordre del dia, el ple va donar llum verda a declarar deserta la licitació d’una parcel·la Coll de Vic, entre la carretera de Manlleu i Sant Hipòlit, valorada en 785.437 euros, i tornar-la a treure a subhasta per un 15% menys. També es va aprovar la cessió de domini de la parcel·la del sector de Sant Miquel del Xic a la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, on l’entitat unificarà tots els seus serveis, en un nou edifici. Finalment, es va aprovar per unanimitat l’adhesió a la candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, candidatura Unesco 2014, després que l’equip de govern assegurés que no representaria cap cost per a les arques municipals.

Pel que fa a les mocions, la primera, presentada per PxC, es va retirar, després de constatar que el servei que es reclamava ja l’està oferint l’Ajuntament de Vic. La proposta demanava que es donés un menú de baix cost a persones en situació d’atur i a les seves famílies.

Intervenció de Marta Riera. Foto: Adrià Costa

Xavier Farrés i Montse Rovira. Foto: Adrià Costa

El consistori també va aprovar una moció de suport a la celebració de la consulta del 9 de novembre, amb un text que va presentar la CUP. El document referma el compromís de l’Ajuntament amb la consulta, “diguin el que diguin els tribunals polítics o el govern espanyol”. La proposta es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys l’abstenció del PSC, el vot contrari de regidors no adscrits i PxC.

La tercera, com ja hem explicat, feia referència a la pota sud.

EL PLE, EN BREU

La bandera que uneix els catalans és l’estelada. La bandera negra no es coneix i no es posarà a l’Ajuntament per la Diada Nacional , diu Vila d’Abadal.
,  
Amb els 60.000 euros que es destinaran a la candidatura Unesco es farà un logo i web, entre d’altres.

La gestió de  les xarxes socials de l’Ajuntament de Vic costa 875 euros mensuals.

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa