Vídeos i fotos: les fortes pluges inunden el nord d'Osona

Les tempestes de tarda cauen amb força i converteixen els carrers en rius en uns minuts, especialment a Torelló i Roda de Ter | L'episodi ha causat problemes al tren i a la BV-5222

Redacció Osona.com
05 de setembre del 2014
990_1409938006torel
990_1409938006torel






Les tempestes de tarda han tornat a caure amb virulència aquest divendres a Osona, afectant sobretot els municipis del nord de la comarca, especialment Torelló i Roda de Ter, tot i que també ha plogut amb força a Manlleu, Orís o Montesquiu, entre d'altres. En aquesta darrera població han caigut 38 litres en menys de 30 minuts. A Roda de Ter s'han registrat 104 litres al llarg del dia. Al sud de la comarca ha plogut però amb molta menys intensitat.

Les pluges han provocat inundacions espectaculars a Torelló, on alguns carrers han esdevingut rius en uns minuts. No es tracta d’una novetat, aquest estiu, Torelló ja ha patit diversos episodis que han omplert d’aigua algunes vies de la població. Recordem que aquest municipi ha estat el més plujós de tot Catalunya durant l’agost, amb 208 litres.

Les pluges han estat breus però molt intenses, molt localitzades. Els Bombers de la Generalitat han rebut 41 avisos de Torelló (a la foto / Albert Bagué), on han hagut de buidar el passadís subterrani de l’estació de ferrocarril, que ha quedat ple d’aigua.

També han hagut de treballar al passeig del Ter de Manlleu, on s'ha esfondrat un mur al canal industrial i han hagut de posar balises perquè el ferm de la calçada ha quedat descavalcat. Cap persona no ha resultat ferida.
 
Els Bombers també han hagut de treure aigua de la pista poliesportiva de Roda de Ter, on s’hi havia acumulat aproximadament 75 centímetres d’aigua que havia arribat de la carretera de l'Esquirol (l'equipament queda ensotat al costat de la via). Prèviament, ha calgut evacuar el centenar llarg d’usuaris que utilitzaven la instal·lació. Tampoc en aquest cas, cap persona no ha resultat ferida. La resta d’avisos corresponien a inundacions de baixos, propietats amb degotalls, arbres mig tombats, branques caigudes a causa de la tempesta i carrers que baixaven plens d’aigua.

Durant la tarda també hi ha hagut diverses carreteres afectades per la pluja, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Una d'elles ha estat la BV-5222 a Roda de Ter que ha quedat tallada durant una estona.
 
Passades les vuit de la tarda, el Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) ha estat informat d’una esllavissada de terra que afectava la circulació de la línia R3 que va entre Barcelona i Puigcerdà. El tall de circulació ha fet posar en prealerta el pla Ferrocat, i dos trens han hagut de retrocedir a les seves estacions. Renfe ha habilitat transport alternatiu per carretera per fer el trajecte del tram afectat, entre Torelló i Sant Quirze de Besora. El servei a hores d'ara ja funciona amb normalitat.
 
Diverses associacions de voluntaris de Protecció Civil han estat activades aquesta tarda i nit per donar suport en la resolució d’incidències per la pluja. Els voluntaris de Vic, per exemple, han hagut de treure dues persones atrapades per l’aigua a Roda de Ter.

Altres registres que cal destacar són els 46.5 litres caiguts a Orís i els 40.8 a Montesquiu. Aquests dos municipis, juntament amb Perafita, han marcat més de 400 litres acumulats durant l'estiu, una xifra que els situa entre els 10 més plujosos de Catalunya .

El temps inestable s’allargarà durant tot el cap de setmana, on encara podrien tornar a caure tempestes. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès una alerta per risc de pluges intenses per aquest dissabte.

El tram del mur del canal industrial de Manlleu, esfondrat per les tempesta d'aquest divendres la tarda. Foto: Adrià Costa

L'avinguda de Roma de Manlleu, aquest divendres a la tarda. Foto: Jesús Serrat

La pista del pavelló de Roda
Una cruïlla a Roda