La bandera negra onejarà a nou poblacions d'Osona l'11-S

Creix el nombre d'adhesions a la iniciativa

Redacció Osona.com
05 de setembre del 2014
Presentació de la bandera negra com a estendart del Tricentenari. Foto: Fundació Reeixida

La bandera negra, estendard del Tricentenari, onejarà el proper Onze de Setembre en una vintena llarga de poblacions catalanes, que ha s'han adherit a la crida de fer-la visible amb motiu de la Diada Nacional. El nombre d'adhesions continua creixent, amb un alt percentatge de municipis d'Osona. En total, a la comarca s'han apuntat a la iniciativa nou poblacions: Balenyà, Malla, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Torelló, Masies de Roda i Tona.

Aquesta senyera va ser presentada el passat juliol al Museu d’Història de Catalunya, és una idea avalada per la Fundació Reeixida -fins ara Comissió del Centenari de l’Estelada-, dins el projecte "Banderes dels nostres pares" amb la intenció de recuperar símbols històrics. 
 
La bandera porta una creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l’aspa i a l’alçada del seu vèrtex. La creu s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i ja figura en l’estendard històric que també han recuperat l’Ajuntament de Barcelona i l’associació de recreació històrica de la Coronela. El camp negre és el mateix de la històrica Bandera Negra, senyal que a Catalunya s’ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d’aquestes.

Les banderes certificades es poden aconseguir a partir del portal www.estelada.cat que va ser el mateix que va aconseguir que 140 ajuntaments catalans pengessin la bandera estelada l’any 2014.