El BBVA nega que hagi bloquejat les negociacions amb la PAH a Manlleu

El banc rebutja les crítiques d’immobilisme i diu que ha ofert quitances “importants” als afectats | Aquestes quantitats van directament al compte de pèrdues, assegura

Pere Pratdesaba
03 de setembre del 2014
Els activistes de la PAH Osona a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, aquest dimarts
Els activistes de la PAH Osona a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, aquest dimarts | Adrià Costa
Acampada de la PAH Osona davant l'oficina del BBVA a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

Continua el pols entre el BBVA i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona a Manlleu. Aquest dimecres es compleixen 80 dies, gairebé tres mesos, des que els activistes van decidir acampar a la plaça Fra Bernadí per pressionar el banc perquè acceptés les seves peticions. En el rerefons de tot plegat, cinc drames de famílies amb deutes pendents a causa de la hipoteca. Reclamen a l’entitat bancària la cancel·lació total dels mateixos, via dació en pagament.

La protesta de la PAH s’ha intensificat en els darrers dies i s’ha estès a altres oficines del BBVA. Els afectats al·leguen l’immobilisme del banc, que consideren que no ha fet cap pas per solucionar els cinc casos. “Fa dies que es estem esperant resposta a les nostres propostes”, es queixa Maira Costa, de la PAH Osona.

Des del banc, però, es nega que s’hagin bloquejat les negociacions i s’assegura que s’han proposat solucions i que continuen oberts al diàleg. “Des de finals de juny s’han ofert refinançaments i quitances molt importants, unes quantitats que aniran a parar directament al compte de pèrdues del banc”, explica un portaveu del BBVA. “Això representa un gran esforç i, a més, hem de tenir en compte que no podem fer un tracte diferencial amb els altres clients”, afegeix.

El BBVA també apunta que ha acceptat la mediació d’Ofideute, un servei d’assessorament de la Generalitat, tal com van demanar els afectats. En tot cas, explica que no ha rebut cap notificació de cap client, que és qui ha d’activar aquesta mediació.

Per últim, el banc diu que ha paralitzat tots els tràmits judicials, com a mostra de “bona voluntat”. La PAH rebutja aquesta afirmació i assegura que ha succeït totalment el contrari i que s’han accelerat alguns desnonaments.

Els afectats, cas per cas

Les cinc famílies afectades tenen deutes que van dels 105.000 als 400.000 euros. El banc està d’acord, en la majoria dels casos, a oferir la dació a canvi d’un préstec personal que voreja els 7.000 o 8.000 euros, així com lloguers de tipus social.

Quan es va iniciar la protesta, hi havia sobre la taula un total de sis casos. Un d’ells ja s’ha solucionat, quan el banc va acceptar la dació en pagament en base al codi de bones pràctiques. Resten, encara, cinc casos pendents.

En el primer cas, el banc estaria d’acord en concedir la dació però l’exparella, cotitular de l’habitatge, amb una demanda de violència masclista i que se n’ha tornat a l’Equador, es nega a firmar. La PAH demana que el banc es comprometi a forçar l’execució i a cancel·lar totalment la part de deute que li correspon a la dona. El banc diu que han de signar els dos.

En el segon cas, el banc va provocar el desnonament l’any 2012 generant un deute molt elevat (400.000 euros), un cop subhastat el pis i fruit de refinançaments, amb hipoteques ponts. La PAH considera aquest deute “injust en la seva totalitat”. Durant els dos últims anys l’entitat bancària ha anat rebaixant el deute, però es nega a cancel·lar-lo totalment "malgrat la forta precarietat de la situació econòmica de la persona afectada", segons la PAH. En el moment actual se li reclamen 8.000 euros.

El tercer cas té un component diferencial. El deute puja uns 250.000 euros i el préstec estava avalat amb 78.000 euros pel pare del titular. El banc no accepta la dació total i es basa en la solvència del pare per reclamar un deute pendent de 40.000 euros a part de l’entrega de l’habitatge.

En el quart cas, amb un deute inicial de vora 300.000 euros, el banc reclamava un deute pendent de 19.000 euros, “que va sorgir d’una proposta de refinançament del propi banc que va acabar empitjorant la situació”, segons la PAH. En les negociacions s’ha arribat a una doble proposta del banc: dació total sense lloguer social, o lloguer social amb 7.000 euros de deute pendent. L’afectat no ho accepta i demana la dació total i lloguer social sobre el mateix habitatge.

En el darrer cas, es demana la dació en pagament basant-se en el codi de bones pràctiques. L’afectat compleix els criteris de vulnerabilitat d’aquest codi però els diners del préstec es van fer sevir per fer millores a l’habitatge, no per la compra del mateix, la qual cosa no està contemplada directament en aquest codi. En tot cas, la mateixa normativa reconeix que si el banc ho considera oportú, i per voluntat pròpia, pot incloure aquest tipus de casos. Per tot plegat, la PAH considera que “atenent als criteris de vulnerabilitat i donat que les hipoteques van anar destinades íntegrament a l’habitatge, es demana que se li realitzi una carència amb les mateixes condicions del codi de bones pràctiques (5 anys a euribor+0,25%) amb independència de la interpretació d’un criteri molt més arbitrari que els relacionats amb la situació socioeconòmica”

Fotos de l' acampada de la PAH Osona al BBVA de Manlleu(Adrià Costa)

Vídeo: la PAH explica la situació dels casos del BBVA a Manlleu

Fotos de l' acció de la PAH Osona al BBVA de Manlleu (Adrià Costa)

Vegeu totes les galeries de fotos de les accions de la PAH Osona


Acampada de la PAH Osona davant l'oficina del BBVA a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa
Arxivat a