Oriol Batlló: «La consulta per a la comarca del Moianès genera dubtes»

Collsuspina deixarà de pertànyer a Osona si es crea la nova comarca | L’alcalde d’aquesta població explica quin són els interrogants que comporta tot el procés

Pere Pratdesaba
02 de setembre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 12:51h
Oriol Batlló, aquest dimarts a Collsuspina
Oriol Batlló, aquest dimarts a Collsuspina | Adrià Costa
Oriol Batlló, aquest dimarts a Collsuspina. Foto: Adrià Costa  

La Generalitat ja té a punt tots els papers per impulsar aquest any el projecte de llei que permetria crear la nova comarca del Moianès. Abans, però, vol que la decisió també se sotmeti a votació dels seus habitants .

La futura comarca del Moianès serà la 42a del país i inclourà el municipi de Collsuspina, actualment integrat a Osona, amb poc més de tres-cents habitants. La proposta, tot i que ja està molt madura, encara planteja alguns interrogants, tal com reconeix l’alcalde d’aquesta població, Oriol Batlló.

- Actualment on està situat el procés de creació de la comarca del Moianès?

- Estem en els últims tràmits. Divendres, la vicepresidenta Joana Ortega ha convocat una reunió amb tots els alcaldes del Moianès , on ens farà formalment la proposta d’una consulta sobre la creació d’una comarca.

- I ja saben quan es farà?

- No. Tot són especulacions i no hi ha encara cap calendari establert. Però el que està clar és que la data límit per a la creació de la comarca és el 31 de desembre, que és quan desapareixerà el Consorci del Moianès, tal com marca la llei de règim local aprovada des de Madrid.

- Tot plegat, una mica just.

- No hi ha temps per fer una consulta. La proposta del Govern de la Generalitat és difícil d’entendre. Quan vam iniciar la petició per esdevenir comarca, ara fa cinc anys, en cap apartat de la llei constava que s’hauria de fer una consulta. És una situació curiosa.

- No el veig massa il·lusionat en demanar el parer de la gent.

- Una cosa és que la gent pugui expressar la seva opinió, en això hi estic d’acord. Però s’ha de fer amb plenes garanties, s’ha d’explicar bé com funciona l’entramat municipal, quines són les competències del Consorci, quines necessitats cobreix... A més, genera molts dubtes.

- Quins dubtes?

- Si els habitants de Collsuspina voten que volen continuar a Osona i el conjunt del Moianès accepta la creació de la comarca, ¿com es resoldrà això?

- Tampoc està clar que la llei de consultes pugui estar activa. El govern espanyol ja ha anunciat que la portarà al Tribunal Constitucional i podria quedar suspesa.

- És un altre dels interrogants que genera la consulta. Suposo que divendres ens ho aclarirà la vicepresidenta Joana Ortega.

- El seu municipi, però, s’ha mostrat clarament favorable a pertànyer al Moianès. Quines avantatges els proporciona aquest pas?

- Una gestió més directa, més propera a les necessitats de la gent. Tots els municipis del Moianès són molt semblants des d’una perspectiva sociològica i serà més fàcil crear comissions sectorials, com en l’àmbit de l’ocupació, on el Consorci ja està fent una feina tremenda. També augmentarà el nostre poder de decisió, que actualment és molt petit a Osona.

- Des d’una perspectiva econòmica, també podran accedir a més subvencions.

- Sí, serà més fàcil. Cal tenir en compte que si desapareix el Consorci es deixarà d’obtenir un finançament que actualment es canalitza a través d'aquest ens.

- Osona representa una marca important. La perdran.

- Sí, aquest és un dels problemes, i em sap molt greu. Osona genera un seguit de connotacions molt positives. Des del Consell Comarcal s’està treballant molt bé en diversos àmbits. Però és una oportunitat per a nosaltres i l’hem d’aprofitar.

Oriol Batlló, aquest dimarts al seu despatx de l'Ajuntament de Collsuspina. Foto: Adrià Costa