L'ACA posa a la venda el nucli de Sant Romà de Sau per 2 MEUR

L'antiga colònia va quedar pràcticament abandonada durant els anys 90 | Actualment té una vintena de construccions en estat lamentable

Iris Estrada
29 d'agost del 2014
Sant Romà de Sau Captura de Pantalla
Sant Romà de Sau Captura de Pantalla | TV3


L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a la venda el nucli de Sant Romà de Sau, de qui n'és el propietari, per un preu de sortida de dos milions d’euros. El terreny té 125.000 metres quadrats urbanitzables.
 
En declaracions a Osona.com, un portaveu de l’ACA ha explicat que els terrenys no són útils per a la gestió de l’embassament i que s’han posat a la venda per tal de generar una activitat econòmica a la zona. Per aquest motiu, el terreny i la vintena de construccions entraran a subhasta, que es farà efectiva a finals d'octubre.

Sant Romà de Sau havia estat una colònia per als treballadors de la presa que a partir dels anys 90 va quedar pràcticament abandonada després que la política de l’empresa propietària dels terrenys canviés i decidís que els treballadors se n’havien d’anar. A partir de llavors, Vilanova de Sau ha estat negociant amb l’ACA perquè els terrenys fossin retornats al poble. "Sempre ha estat complicat arribar a un acord amb l'ACA", explica l'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera.
 
Segons informa TV3, un inversor estranger estaria interessat a adquirir Sant Romà de Sau per fer-hi un projecte encarat al turisme, tot i que l'ACA ha descartat que aquest ús estigui ja decidit. "Un cop s'esculli el comprador i el seu projecte coneixerem a què es destinaran els terrenys", diu un portaveu de l'Agència. Joan Riera ha explicat que el creixement de Sant Romà seria un procés controlat, ja que ni des de l’Ajuntament de Vilanova ni des d'urbanisme volen que el nucli es massifiqui.
 
Sant Romà de Sau era una urbanització que comptava amb unes 20 cases i tenia escola, piscina, caserna de la Guàrdia Civil i una església. Actualment es troba en un estat lamentable de conservació. A l’antiga colònia encara hi tenen casa alguns treballadors i una parella d’okupes que han viscut la degradació de la zona i que han explicat a TV3 el mal estat en què es troben molts dels habitatges. Una de les poques construccions que aguanten pràcticament intactes és la torre dels enginyers, que està igual que quan va ser abandonada l’any 1975.