Els primers bolets de la temporada treuen el cap al mercat de Vic

Ja es poden trobar rovellons, rossinyols, camagrocs, ceps i trompetes de la mort, a preus d'entre 20 i 30 euros el quilo | Enguany, els boletaires són optimistes

Irene Giménez Vinyet
26 d'agost del 2014
Una parada de bolets al mercat de Vic, aquest dimarts
Una parada de bolets al mercat de Vic, aquest dimarts | Adrià Costa
Una parada de bolets al mercat de vic, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

La temporada de bolets arriba aquest any més aviat que mai a conseqüència de les condicions meteorològiques que s'han donat en els últims mesos d'estiu , on han estat protagonistes les baixes temperatures i les pluges. És així com els caçadors de bolets no han hagut d'esperar fins a la tardor, i a les acaballes d'agost, ja han pogut sortir als boscos a la cerca d'aquest preuat fong.

Tot plegat ho hem comprovat aquest dimarts al mercat setmanal de Vic, on ja s'hi poden veure i comprar cistells de bolets de diferents classes. Tot i això, els preus continuen essent poc assequibles, encara que més barats que en temporades anteriors: els rovellons, per exemple, van entre 20 i 30 euros el quilo, i els rossinyols, estan marcats a 20 euros el quilo.
A les paradetes del mercat de Vic, a més de rossinyols i rovellons, ja es poden trobar camagrocs, ceps, ous de reig i trompetes de la mort. Tots ells provenen de diferents punts de la nostra geografia, des d'Osona, Ripoll, Campdevànol, Setcases, la comarca del Berguedà, fins a la Cerdanya i el Pont de Suert.
 
Els boletaires que hi havia aquest dimarts a la plaça de Vic tenen opinions diverses sobre quin és el bolet més sol·licitat en aquest principi de temporada. La Marcelina Cercons, “La Rossa dels bolets”, diu que els més demanats són els rossinyols “perquè és un bolet que normalment no està corcat i té molt bon gust”. D'altra banda, Enriqueta Guixaró i Josep Seuva, que tenen la seva parada prop de la figura del Merma, explica que, enguany, els demanen molt els rovellons “perquè és el bolet típic de sempre”, i també ous de reig “perquè n'hi ha pocs, no es coneixen massa i són molt preuats pels bons paladars”. També hem trobat Emilia Barranco, que parla del rovelló com a bolet estrella.
 
També hi ha discrepàncies pel que fa a quin és el bolet més abundant als boscos en aquest moment. Marcelina afirma que el rossinyol es troba en grans quantitats aquests últims dies, mentre que Guixaró i Seuva parlen d'abundància de camagrocs. La més optimista és Barranc,o que alerta que “de moment, surten tot tipus de bolets al bosc gràcies al clima i les temperatures d'aquests últims dies”.
 
Les expectatives boletaires d'aquesta temporada 2014/2015 són, en general, molt bones: “Sempre que continuï plovent tindrem una temporada satisfactòria però, si fa vent, s'ha acabat la collita”, diu Enriqueta Guixaró. “La Rossa dels bolets”, la venedora més carismàtica de la plaça, diu que "aquest any han sortit molt aviat i tampoc és bo", i apunta tot entusiasmada que “a Muntanyola ja surten rovellons”.

El polèmic carnet de boletaire

Els venedors de bolets del mercat de Vic també opinen del carnet boletaire que la Generalitat vol implantar en alguns boscos aquesta tardor i, en general, l'aprovació és unànime: “El bosc estarà més net i es respectarà la fauna i l'entorn”, explica Josep Seuva. Cercons, que també expressa la seva aprovació al tràmit sempre i quan “tothom compleixi amb el bosc, i a més, s'obrin tots els camins que s'han tancat en els darrers mesos”. Entre tots els boletaires, només una veu discordant, Emilia Barranco, que mostra el seu desacord amb la regulació de la Generalitat sobre la recol·lecció de bolets: “Primer de tot no volem pagar i acreditar-nos per anar a recollir bolets, i segona, les persones que anem a buscar bolets apreciem i respectem el medi, i si veiem el bosc brut, intentem arreglar i netejar l'entorn”.
 
Una parada de bolets al mercat de vic, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa
Arxivat a